Startpagina Paarden

Trekpaardenfokkerij van de Kraaibeek

De liefde voor het paard is er bij Frans Espeel uit Langemark van jongsaf altijd geweest. Thuis werkte hij met het paard op het veld, dan is de tractor gekomen en verdween het paard op de hoeve. In 1991 kocht hij bij Daniel Knockaert in Ieper zijn eerste veulen Gina. Daarna kwam het zwarte veulen Stiene van ‘Ferme de la Paille’ of de Strohoeve (Baron van op den dijk), gekocht bij Willy Naessens in Wortegem-Petegem.

Leestijd : 1 min

Het eerste van de elf blauwschimmelveulens die Stiene gegeven heeft, is Aster van de Kraaibeek (Marco van de Korenmaat). Ze is nog in leven bij Bed en Breakfeast ‘De Blauwe Maaten’ in Meeuwen–Gruitrode. Ze is nu 21 jaar. Vanaf 1995 nam Frans deel aan prijskampen met de gedachte dat deelnemen belangrijker is dan winnen. Want Frans is altijd tevreden.

Vier paarden

De vier paarden die nu op de hoeve verblijven zijn allen blauwschimmels: zesjarige Femke van Sternhoven (Matteo van ‘t Rietenhof) gekocht bij Eddy Van Langenhove, driejarige Sien van de Kraaibeek (Matteo van ‘t Rietenhof), tweejarige Tuur van de Kraaibeek (Hely de la Vallee) en de jaarling Ulla van de Kraaibeek (Gamin van de Lindehoef). Voor dit jaar worden er geen veulens verwacht. Frans hoopt nog veel vreugde te beleven aan zijn trekpaarden.

BL

Lees ook in Paarden

De fokkers belonen voor hun expertise

Paarden Begin vorig jaar wenste Landbouwleven een fijn 2022 toe aan Jan De Boitselier, manager van PaardenPunt Vlaanderen en paardenman pur sang. ‘Eigenlijk moeten we echt iets gaan doen om onze springpaardenfokkers te belonen voor hun inzet’, vernamen we toen. Dat werd dan vervolgd in april 2022, met de voorstelling van de Belgian Breeders Bonus.
Meer artikelen bekijken