Startpagina Economie

België tegen hervorming Europese crisisreserve

België is tegen een voorstel van de Europese Commissie om de crisisreserve binnen het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) te hervormen. Volgens federaal landbouwminister Denis Ducarme betekent het voorgestelde nieuwe mechanisme een groot financieel verlies voor de boeren. Ducarme, die vooraf overleg pleegde met de Vlaamse en Waalse landbouwminister, sprak zich hierover uit tijdens een vergadering met EU-landbouwministers.

Leestijd : 2 min

Het voorstel van de Commissie kadert in de discussies over het GLB na 2020. Europa wil een deel van de middelen die in de meerjarenbegroting zijn opgenomen schrappen, en wil ook de directe inkomenssteun aan landbouwers verlagen. Het zijn stappen die volgens de Commissie onvermijdelijk zijn nu de Brexit voor de deur staat. Het Verenigd Koninkrijk is een grote nettobetaler van de EU, waar landen in bijvoorbeeld Oost-Europa netto-ontvangers zijn. Landbouwcommissaris Phil Hogan suggereerde eerder vergeefs dat de 27 lidstaten die na de Brexit overblijven, extra gaan bijdragen om het door de Britten achtergelaten gat te vullen.

De Commissie is de uitvoerende arm van de EU en kan dus alleen voorstellen doen die de bevoegde minister uiteindelijk moeten goedkeuren. Ook stelt de Europese Commissie voor om de crisisreserve te hervormen. Die reserve moet de landbouwers toelaten snel maatregelen te nemen in uitzonderlijke situaties, zoals instortende melkprijzen of aanhoudend lage varkensprijzen. De reserve wordt opgebouwd uit voorafnames op de steun die de landbouwers elk jaar krijgen uit het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Het geld dat in dat jaar niet gebruikt wordt, krijgen de boeren nadien op hun rekening gestort.

Maar de Commissie wil nu de niet-gebruikte fondsen van 2020 overhevelen naar de reserve voor 2021. "Ontoelaatbaar", zegt minister Ducarme tegen persbureau BELGA. Hij verzette zich tijdens de Europese Raad van ministers tegen het voorstel, omdat de landbouwers er financieel hun broek aan zouden scheuren. "We kunnen uiteraard geen voorstel steunen dat negatief is voor landbouwers. België zal zich blijven verzetten en blijven pleiten voor een Europees landbouwbudget dat krachtig genoeg is zodat onze boeren de verschillende uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden, aan kunnen gaan", zegt hij.

Lees ook in Economie

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken