Startpagina Actueel

Ngo’s willen dat België stopt met schadelijke biobrandstoffen

In het licht van de globale klimaatuitdaging moet België nu zijn verantwoordelijkheid nemen en schadelijke biobrandstoffen op basis van voedselgewassen uitsluiten. Dat zeggen de organisaties 11.11.11, Oxfam, FIAN (internationaal ontwikkelingsnetwerk), CETRI (de ontwikkelingsorganisatie Centre Tricontinental) en Inter-Environnement Wallonnie (De Waalse tegenhanger van Bond Beter Leefmilieu).

Leestijd : 2 min

Biobrandstoffen op basis van voedselgewassen als palmolie, soja en koolzaad zijn volgens de ngo’s slechter voor het klimaat dan fossiele brandstoffen, zetten druk op de voedselzekerheid en leiden vaak tot tropische ontbossing, verlies van biodiversiteit en schendingen van mensenrechten. Europa besliste daarom in 2018 dat de meest vervuilende biobrandstoffen afgebouwd zullen worden tegen 2030. Ook de Europese Commissie deed een voorstel over welke gewassen daaronder vallen omwille van hun «hoge indirecte impact op het gebruik van grond» ( Indirect Land Use Change - ILUC).

Achterpoortjes

Het voorstel geeft een signaal dat biobrandstoffen op basis van palmolie problematisch zijn omwille van de grootschalige ontbossing die ermee gepaard gaat. Zo geeft de Europese Commissie op het eerste gezicht gehoor aan de bezorgdheden van wetenschappers, middenveld en de 600.000 Europeanen die een petitie ondertekenden, klinkt het.

Helaas bouwde ze onder druk van de palmolie-industrie ook enkele achterpoortjes in, aldus nog de organisaties, bijvoorbeeld door palmolie geproduceerd op kleine plantages of ’ongebruikt’ land wel toe te laten. In de praktijk bieden de voorgestelde criteria geen zekerheid dat problematische palmolie uitgesloten wordt, zeggen ze.

België moet actie ondernemen

Het is nu ook aan de individuele lidstaten om te handelen. Vanaf 2021 is er immers geen enkele verplichting meer van Europa om te blijven rijden op deze schadelijke biobrandstoffen. In België worden nu onder meer soja en palmolie bijgemengd en bovendien mikt ons land er in zijn ontwerp van Nationaal Energie- en Klimaatplan op om het volume biobrandstoffen in de mix te laten stijgen van 5,5 % in 2017 tot 14 % in 2030, waarvan 7 % op basis van voedsel, het maximaal toegelaten niveau.

«Het is onbegrijpelijk dat België dit schijnbeleid wil voortzetten», zegt Lien Vandamme van 11.11.11. «Het is hoog tijd dat ons land het klimaatprobleem vanuit een globale visie benadert. Dat betekent dat deze schadelijke biobrandstoffen er uit moeten, beter nu dan morgen.»

Belga

Lees ook in Actueel

Doordacht maaibeheer: waar let ik op?

Akkerbouw Er zijn dit jaar grote verschillen in grasstand waar te nemen tussen verschillende percelen. Dat is niet verwonderlijk, gezien de grote verschillen in beheer, waartoe we gedwongen werden door deze zeer natte winter en door de natte voorjaarsperiode.
Meer artikelen bekijken