Startpagina Akkerbouw

Laatste oproep voor aanvraag voor tegemoetkoming droogteschade 2018

De erkenning als landbouwramp van de uitzonderlijke droogte in de zomer van 2018 werd op 7 november 2018 gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. De uiterste indieningsdatum voor het indienen van een tegemoetkomingsaanvraag is 28 februari 2019. Landbouwers worden daarom verzocht deze aanvraag nu in te dienen, voor zover zij dit nog niet hebben gedaan.

Leestijd : 2 min

Landbouwers kunnen de aanvraag enkel schriftelijk indienen door middel van het formulier op de website van het Departement Landbouw en Visserij. De tegemoetkomingsaanvraag (formulier D) moet ingediend worden bij de provinciale buitendienst van het Departement Landbouw en Visserij waar uw bedrijfszetel is gevestigd.

Aanvragen die na 28 februari 2019 worden ingediend, worden niet meer aanvaard.

Dien een volledig dossier in

Een tegemoetkomingsaanvraag moet volledig ingevuld worden en, indien van toepassing, vergezeld zijn van de nodige bijlagen, zoals een verzekeringsattest afgeleverd door een verzekeraar of door een producentenorganisatie.

Indien de schade werd vastgesteld door een onafhankelijk expert, moet bij de tegemoetkomingsaanvraag ook het deskundig verslag en de eventuele ereloonnota worden toegevoegd. Processen-verbaal opgesteld door de gemeentelijke schattingscommissies werden door de gemeentes rechtstreeks aangeleverd aan het Departement Landbouw en Visserij en moeten dus niet meer toegevoegd worden aan de tegemoetkomingsaanvraag.

De processen-verbaal of deskundige verslagen van de eerste schadevaststellingen met betrekking tot de droogte 2018, die werden opgesteld na 30 september 2018, kunnen niet gebruikt worden voor een tegemoetkomingsaanvraag, omdat het oorzakelijk verband tussen de weersomstandigheden en de schade niet meer objectief en eenduidig kan vastgesteld worden.

Meer informatie over schade bij een landbouwramp vindt u hier. Voor alle andere vragen hierover kunt u eveneens terecht bij uw buitendienst van het Departement Landbouw en Visserij.

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken