Europese lidstaten krijgen stevige uitbrander voor pesticidengebruik

Slechts vijf lidstaten, waaronder België, hebben meetbare, ambitieuze doelstellingen opgesteld om het duurzaam gebruik van pesticiden te bevorderen, zegt Hilde Vautmans (Open Vld).
"Slechts vijf lidstaten, waaronder België, hebben meetbare, ambitieuze doelstellingen opgesteld om het duurzaam gebruik van pesticiden te bevorderen", zegt Hilde Vautmans (Open Vld). - LBL

De richtlijn die moet leiden tot een duurzaam gebruik van pesticiden is precies tien jaar oud. De tekst, die in alle lidstaten in nationale wetgeving moest worden omgezet, is bedoeld om de risico's en de gevolgen van het gebruik van pesticiden voor mens, dier en milieu te beperken. Er wordt onder meer gevraagd het gebruik van niet-chemische en alternatieve gewasbeschermingsmiddelen te bevorderen. De implementatie van de richtlijn laat echter fors te wensen over, stelt het Europees Parlement in een nieuw rapport.

"Slechts vijf lidstaten, waaronder België, hebben meetbare, ambitieuze doelstellingen opgesteld om het duurzaam gebruik van pesticiden te bevorderen", zegt Hilde Vautmans (Open Vld). "Vooral met betrekking tot alternatieve technieken, zoals geïntegreerde gewasbescherming, blijkt weinig vooruitgang geboekt." Marc Tarabella (PS) stelt vast dat lidstaten pesticiden als een duurzame oplossing voorstellen, terwijl het gebruik ervan net tijdelijk zou moeten zijn. Bart Staes (Groen) is tevreden dat het parlementaire rapport vraagt om voorrang te geven aan niet-chemische alternatieven en kwetsbare groepen te beschermen door pesticiden niet te gebruiken in openbare ruimtes.

Het zijn ook twee aanbevelingen die hij schreef voor de bijzondere parlementaire commissie die onderzoek deed naar de toelatingsprocedure voor pesticiden. Dat de lidstaten de Europese richtlijn onvoldoende toepassen, wijt Staes onder andere aan de "druk van de agrochemische landbouwlobby". Hij is naar eigen zeggen ook verbijsterd over het feit dat de liberale en christendemocratische fracties het rapport nog probeerden af te zwakken. "Zij negeren daarmee de stroom wetenschappelijke publicaties die laten zien dat het grote uitsterven is begonnen", zegt hij.

Zeer recent nog werd in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Conservation een grootschalige analyse gepubliceerd die waarschuwt voor het verdwijnen van alle insecten over honderd jaar. De auteur van het parlementaire rapport, de Spaanse Pilar Ayuso (EVP), wijst erop dat Europeanen steeds ongeruster worden over het feit dat zoveel landbouwers afhankelijk zijn van pesticiden. Het door 1,3 miljoen personen ondertekende burgerinitiatief waarin opgeroepen wordt tot een verbod op glyfosaat (Roundup), leidde er maandagavond nog toe dat de risicobeoordelingen inzake voedselveiligheid transparanter zullen worden. De onderhandelaars van het parlement en de lidstaten sloten daarover een akkoord.

BELGA

Meest recent

Meest recent