Startpagina Paarden

Flanders Horse Expo: 12de editie met sport, spektakel en vorming

Met elk jaar ongeveer 25.000 bezoekers is Flanders Horse Expo niet meer weg te denken als klassieker voor Belgische én buitenlandse liefhebbers van de paardensport. Van 22 tot 24 februari staat Flanders Horse Expo weer voor paardenplezier in al haar facetten.

Leestijd : 3 min

Flanders Horse Expo is het grootste paardenevenement in zijn soort in de Benelux voor wedstrijdruiters, recreatieruiters, menners, paardenliefhebbers, paardenfokkers en hippische ondernemers. Paardenliefhebbers uit alle hoeken van het land en ver daarbuiten kunnen rekenen op een onvergetelijke paarden-driedaagse. Verwacht je aan kippenvel tijdens de adembenemende shows en demonstraties en provinciale, nationale en internationale wedstrijden op topniveau binnen alle verschillende disciplines van de paardensport. Naast een uitgebreid programma in de verschillende pistes en seminarieruimtes zorgt Flanders Horse Expo opnieuw voor 200 stands op de beursvloer met een groot aanbod aan ruitersportartikelen en toebehoren.

Gratis kaarten

Landbouwleven mag 30 keer 2 kaarten voor het Flanders Horse Expo vergeven. Flanders Horse Expo vindt plaats van 22 tot en met 24 februari. U kunt zelf de gewenste dag aangeven. Om kans te maken, stuurt u naam en adres naar Wedstrijd@landbouwleven.be of een brief onder vermelding van ‘Wedstrijd’ naar Landbouwleven, Koningsstraat 100, 1000, Brussel.

Flanders Horse Expo presenteert diverse jumping-evenementen.
Flanders Horse Expo presenteert diverse jumping-evenementen. - Flanders Expo

Hoogtepunten

Iseulys Deslébrengt samen met haar 6 melkwitte Cremello paarden een adembenemende show op Flanders Horse Expo.

Barrel Race & Pole bending

Barrelracing is een onderdeel van de westernsport waarbij snelheid centraal staat. 3 tonnen vormen een patroon waarbij het paard heel kort en snel langs de tonnen moet wenden. Bij Pole bending slalommen paard en ruiter tussen zes palen, die op gelijke afstand van elkaar zijn opgesteld. Een vliegende start is toegestaan en men krijgt vijf strafseconden voor elke paal die omver gaat. Stuurkunst, behendigheid en het hoofd koel houden zijn bij beide disciplines de boodschap.

Wereldkampioen Bernard Fonck

Ook in 2019 is Reining helemaal terug in Gent met niemand minder dan wereldkampioen Bernard Fonck. Ben je benieuwd hoe een westernpaard een perfecte sliding-stop uitvoert en hoe ze letterlijk om hun as ‘spinnen’? In de Reininghal van Flanders Horse Expo krijg je het gedurende de drie dagen allemaal live te zien.

Speciaal voor kids

Ponyritjes, minipaardjes, een kidsdorp, een foto-zoektocht en een demonstratie pony-horseball zijn allemaal elementen voor de jongste bezoekers.

Uitgebreid sportief luik

Naast de internationale springcompetitie op een en twee sterren niveau en de nationale dressuur- en menwedstrijden komt ook de hengstencompetitie opnieuw naar Gent. Het Oost-vlaams kampioenschap jumping van LRV zal in 2019 zowel voor paarden als pony’s gereden worden in Flanders Expo. De provinciale jumpingwedstrijden van HROV zullen ook de beste springruiters uit de provincie naar Flanders Expo brengen. Tot slot komt ook de VLP club battle aan bod, waar een team van ruiters het opneemt in een gecombineerde dressuur- en jumpingcompetitie.

Niet alleen jumping en dressuur, maar ook pony’s vullen tijdens Flanders Expo de piste.
Niet alleen jumping en dressuur, maar ook pony’s vullen tijdens Flanders Expo de piste. - Flanders Expo
Expo

Naast alle wedstrijden, shows en demonstraties, is Flanders Horse Expo bovenal een beurs. In het expo-gedeelte vinden paardenliefhebbers alles: van zadels en bitten over paardentrailers, paardenreizen tot informatie over verzorging, paardenvoeding enz. En natuurlijk zijn er in de seminarieruimte lezingen om al deze onderwerpen toe te lichten!

Seminaries en lezingen

Naar jaarlijkse gewoonte worden twee seminarieruimtes voorzien waar heel het weekend verschillende paard-gerelateerde onderwerpen aangesneden worden. Een Griekse reisgids brengt meer info over het eiland Lesbos en ruiterreizen naar Mongolië worden besproken. Daarnaast worden nieuwe en belangrijke medische informatie gedeeld zoals het toepassen van Dry Needling bij paarden of het verlenen van eerste hulp aan een paard.

Clinics, shows en stamboeken

Quentin Vaerman en Cathy Mittig tonen hun kunsten in de vrijheidsdressuur met pony’s en paarden, maar ook jonge talenten kunnen zich kandidaat stellen voor de Talents@work demonstratie op zondagmiddag. Op vrijdagavond is de tweede editie van de nacht van het barokke paard, waar de lusitano, Andalusië, fries en lippizaner hun kunnen tonen in verschillende disciplines en showacts. Daarnaast komt tijdens het weekend ook de revalidatie van sportpaarden in beeld.

Ook de academische rijkunst wordt voorgesteld. De sterkte van een academische ruiter is de grote hoeveelheid aan theoretische achtergrond over het trainen van paarden, biomechanica en de geschiedenis van de rijkunst - al deze aspecten zullen naar voor gebracht worden tijdens de demonstraties.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken