Startpagina Paarden

Stoeterij van ’t Rozenhof fokt miniatuurpaarden

Op de hengstenkeuring voor miniatuurpaarden behaalde Dirk De Baets uit Ursel drie prijzen. Zijn jaarling ‘Hermes The Joker van ’t Rozenhof ‘ werd uitgeroepen tot juniorkampioen, best gefokte Belg en als kers op de taart dagkampioen. Het is uitzonderlijk dat een jaarling het kan halen tegen twee volwassen hengsten. Een gelegenheid om bij zijn fokkerij stil te staan.

Leestijd : 2 min

Als tiener was ik reeds in de ban van het showen met kleine paardjes, toen mini Shetlanders waar wij in die tijd met Noorderlicht De Valk Belgisch kampioen werden”, vertelde Dirk. En hoe is de fokkerij met miniatuurpaarden begonnen? Dirk De Baets: “Vijfentwintig jaar geleden gingen wij met enkele vrienden naar Texas om de ‘Biggest little Horse Show’ bij te wonen. Daar waren zo’n 700 miniatuurpaardjes: allemaal geschoren en getoiletteerd, ogen bijgewerkt, hoevetjes gepolijst, lichaam ingewreven met alcohol enz. Ongelooflijk mooi. Toen kocht ik de jaarlingkampioen, alsook 2 top merrietjes en zo waren we vertrokken”, vertelde hij. En zo zijn Dirk en zijn echtgenote beland in een uit de hand gelopen hobby. In de beste periode werden jaarlijks 25 veulentjes geboren uit een kudde van 80 minipaarden. Nu worden er per seizoen 5 à 10 veulentjes geboren. De stoeterij bestaat momenteel uit 25 merries, waarvan enkel de mooiste gebruikt worden voor de fokkerij. alsook 3 gekeurde hengsten en 15 jonge paardjes.

En Dirk benadrukt: “Onze fokkerij focust zich vooral op kwaliteit en niet op kwantiteit.” Dankzij de hengsten, waaronder een reserve-wereldkampioen ‘Alliance Tenders Loverboy’ is de stoeterij een garantie op kwaliteit en succes in de showring. Zoals bewezen werd op Agriflanders: de 3 hengsten die door de jury geselecteerd werden voor het Belgisch kampioenschap waren alle 3 kleinzonen van Loverboy.

B.L.

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken