Startpagina Economie

Biolectric voert met investering van Ackermans & van Haaren productie pocketvergisters op

Ackermans & van Haaren (AvH) heeft een belang van 60% genomen in Biolectric, een Belgische producent en verkoper van compacte biogasinstallaties voor vee- en varkenshouderijen en waterzuiveringsstations. Met de biogasinstallaties wordt methaangas uit mest omgezet in groene energie - zowel elektriciteit en warmte.

Leestijd : 2 min

Biolectric is opgericht in 2011 en verwacht in 2019 een omzet te realiseren van €10 miljoen. De laatste jaren schommelde de productie van het bedrijf uit Temse rond de 50 units per jaar. Met de steun van AvH zal de productie worden opgedreven naar 250 units per jaar, zo klinkt het. Dat moet mogelijk zijn tegen 2023 à 2024, volgens de CEO, Philippe Jans. Die groei moet vooral komen van de bestaande en andere markten in Europa. “Deze transactie laat ons toe de volgende fase van ons groeiverhaal met veel vertrouwen aan te vatten,” zegt Jans in een persbericht.

Een unit heeft een vermogen tot ongeveer 100KW die worden gekocht door boerderijen met 65 tot 450 koeien. Het bedrijf plaatste al 200 installaties en haalde vorig jaar een belangrijke deal binnen met de Nederlandse zuivelonderneming FrieslandCampina. Ackermans & van Haaren neemt het belang over van het investeringsfonds Taste Invest dat eigendom is van de familie Westerlund en al diverse investeringen op het gebied van groene energie heeft gedaan in de afgelopen jaren.

De vergisters worden vooral verkocht aan bedrijven met tussen 65 en 450 koeien.
De vergisters worden vooral verkocht aan bedrijven met tussen 65 en 450 koeien. - JCB

Jan Suykens, de CEO van AvH, wijst erop dat de investering kadert in een focus op duurzame investeringen. “De wereldwijde veestapel is verantwoordelijk voor zowat 10 % van alle broeikasgassen. Een oplossing voor de uitstoot van methaangas, waartoe Biolectric in belangrijke mate kan bijdragen, zal dus een enorme impact hebben op de beheersing van de klimaatopwarming.”

Een gemiddelde Belgische boerderij kan volgens de onderneming door het installeren van één vergister 120 ton CO2-equivalenten aan methaanuitstoot vermijden, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 70 auto’s.

AvH ontstond als een baggerbedrijf, opgericht in 1876. Hoewel het bedrijf nu een gediversifieerde holding is, is het nog steeds zeer actief in de baggerwereld via zijn belang van 60,4% in CFE. Het bedrijf is beursgenoteerd.

Lees ook in Economie

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken