Startpagina Economie

Geen Europees verbod op chloorprofam

Er komt geen verbod op chloorprofam, een onkruidverdelger die vooral gebruikt wordt in de aardappelsector. De Europese Commissie wilde de stof verbieden, omdat er gezondheidsrisico's aan gebonden zijn. Maar het Europese Permanent Comité voor Planten, Dieren, Levensmiddelen en Diervoeders (SCoPAFF) stemde het voorstel weg. Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR), die voor een verbod was, betreurt de beslissing.

Leestijd : 1 min

Volgens een rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zijn verscheidene nefaste effecten van chloorprofam geïdentificeerd, met name in het bloed, de nieren, lever en de milt. De Europese Commissie wil chloorprofam verbieden, maar dat voorstel heeft het niet gehaald. Zestien van de 28 lidstaten zouden voor het verbod hebben gestemd, maar om goedgekeurd te geraken, moeten de goedkeurende landen ook minstens 65 procent van de bevolking vertegenwoordigen. Dat criterium werd niet gehaald.

BELGA

Lees ook in Economie

De overheid moet een belangrijkere rol spelen in de voedselmarkt

Economie Een eerlijke prijs, het is niet alleen een topic dat in het globale Zuiden speelt. Dat bewees het debat ‘De smaak van eerlijk voedsel’, dat georganiseerd werd door KU Leuven, Groene Kring en Rikolto. Zowel in Vlaanderen als in het verre Tanzania is een degelijk beleid cruciaal om te komen tot eerlijke prijzen voor ons voedsel.
Meer artikelen bekijken