Startpagina Economie

Geen Europees verbod op chloorprofam

Er komt geen verbod op chloorprofam, een onkruidverdelger die vooral gebruikt wordt in de aardappelsector. De Europese Commissie wilde de stof verbieden, omdat er gezondheidsrisico's aan gebonden zijn. Maar het Europese Permanent Comité voor Planten, Dieren, Levensmiddelen en Diervoeders (SCoPAFF) stemde het voorstel weg. Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR), die voor een verbod was, betreurt de beslissing.

Leestijd : 1 min

Volgens een rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) zijn verscheidene nefaste effecten van chloorprofam geïdentificeerd, met name in het bloed, de nieren, lever en de milt. De Europese Commissie wil chloorprofam verbieden, maar dat voorstel heeft het niet gehaald. Zestien van de 28 lidstaten zouden voor het verbod hebben gestemd, maar om goedgekeurd te geraken, moeten de goedkeurende landen ook minstens 65 procent van de bevolking vertegenwoordigen. Dat criterium werd niet gehaald.

BELGA

Lees ook in Economie

Agrofront wil snelle rechtzetting registratieverplichtingen van landbouwpachten

Economie Het Agrofront (ABS, Boerenbond en FWA) is tevreden dat minister van financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) rekening houdt met de specifieke situatie van pachtgronden. De minister schrapt de onwerkbare registratieverplichtingen om de betaalde pachtvergoeding als beroepskost te kunnen inroepen bij de fiscale aangifte. Agrofront roept de federale regering op om de aanpassingen aan de wetgeving snel door te voeren zodat dat alles bij het oude blijft voor de landbouwer die gronden pacht.
Meer artikelen bekijken