Startpagina Economie

Weyts verzet zich tegen EU-referentiecentrum rond pelsdieren

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) verzet zich tegen de oprichting van een EU-referentiecentrum waar de lidstaten vragen kunnen stellen over het welzijn van pelsdieren. Volgens Weyts dreigt zo'n centrum de pelsdierindustrie langer in stand te houden. Dat heeft Weyts woensdag laten verstaan bij de stemming van het decreet in het Vlaams Parlement dat een einde maakt aan de pelsdierkweek. "Terwijl Vlaanderen 3 stappen vooruit zet, wil Europa er 2 achteruit zetten", zegt Weyts. "De Europese Unie toont zich compleet wereldvreemd".

Leestijd : 2 min

De commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement heeft woensdag het licht op groen gezet voor het decreet waarmee Weyts een einde maakt aan de pelsdierkweek. De 17 bestaande pelsdierkwekerijen in Vlaanderen - waar jaarlijks nog meer dan 200.000 pelsdieren gedood worden - zullen allemaal de deuren sluiten. Ook de productiemethode van dwangvoeding, het best gekend van de foie gras, zal niet meer mogelijk zijn in Vlaanderen. Weyts maakt van die goedkeuring in de commissie gebruik om kritiek te geven op de geplande oprichting van een Europees referentiecentrum waar EU-lidstaten vragen kunnen stellen over het welzijn van pelsdieren.

Het Directoraat-Generaal Gezondheid en Voedselveiligheid van de Europese Unie heeft volgens Weyts vorige vrijdag 22 februari een aanbesteding in de markt gezet voor de oprichting van zo'n referentiecentrum. Concreet mikt Europa op een expertisecentrum dat hét referentiepunt moet worden voor alle vragen over het dierenwelzijn van konijnen, pluimvee én pelsdieren. Het referentiecentrum zou ook opleidingen organiseren. Eerder lanceerde de EU al een soortgelijk referentiecentrum gericht op het welzijn van varkens. "Vlaanderen verbiedt, maar Europa legitimeert de pelsdierkweek", zegt Weyts. "Je kan maar op één manier zorgen voor het welzijn van pelsdieren: door de pelsdierkwekerijen te sluiten, zoals Vlaanderen nu gaat doen. Ik ben ervan overtuigd dat de meerderheid van de Europeanen er precies zo over denkt.

Het is dan ook onbegrijpelijk dat de EU belastinggeld gaat gebruiken om de pelsdierindustrie de facto te legitimeren. Ik ga mijn collega-ministers van Dierenwelzijn en Landbouw vragen om een ferme tegenstem te laten horen op de volgende Europese Landbouwraad op 18 maart".

BELGA

Lees ook in Economie

Belgapomprijs vlakt terug af na stijging

Aardappelen Vorige week steeg de Belgapom-notering voor de eerste keer sinds februari. Deze week blijft de prijsnotering voor de rassen Fontane en Challenger dezelfde als vorige week, 400 euro/ton (zonder btw).
Meer artikelen bekijken