Startpagina Economie

Lely ziet omzet groeien, spreekt van recordportefeuille

Lely heeft in 2018 de omzet met 9% zien groeien tot €416 miljoen. De Nederlandse fabrikant van robotica en landbouwmanagementsystemen voor de melkveehouderij groeide in Europa en Azië. In Noord-Amerika viel de groei terug vanwege de lage melkprijs. CEO en eigenaar Alexander van der Lely spreekt van “een geweldig jaar”. Lely belooft in 2020 enkele belangrijke innovaties voor de sector te presenteren.

Leestijd : 2 min

“Vol trots vierden we ons 70-jarig bestaan en tegelijkertijd hebben we nieuwe producten gelanceerd, zoals de Astronaut A5 die nu al erg succesvol is bij onze klanten. (-) Dit resultaat is voor ons het bewijs dat de verkoop van onze ruwvoeractiviteiten aan AGCO Corporation in 2017 om onze aandacht volledig te richten op robotica en farm management, de juiste beslissing was.”

Lely meldde zich in 2018 op nieuwe markten zoals Griekenland, Hongarije, Taiwan, Uruguay en Argentinië. “De sterke orderportefeuille voor 2019 geeft de blijvende belangstelling aan voor onze producten en een voorkeur voor het merk Lely.''

Lely investeerde net als het voorgaande jaar 6% van de omzet in onderzoek en ontwikkeling. In april organiseerde Lely het grootschalige evenement 'The Lely Future Farm Days' en introduceerde hier de nieuwe Lely Astronaut A5 melkrobot en een nieuwe Juno voerschuiver. Ook werd een systeem voor directe melkverwerking, direct op het melkveebedrijf, onthuld.

Tijdens dit evenement presenteerde Lely tevens haar visie op een duurzaam, volledig geautomatiseerd melkveebedrijf, ontworpen met de koe als middelpunt en met als uitgangspunt dat de boer zich alleen nog hoeft te richten op de uitzonderingen. Dit toekomstige melkveebedrijf bestaat uit baanbrekende innovaties waar het bedrijf aan werkt, zoals het recyclen van meststromen en het gebruik van data gedreven, beslissingsondersteunende software.

Lely installeerde in 2018 de 500ste Vector en dit automatisch voersysteem wordt inmiddels in meer dan 25 landen over de hele wereld verkocht. Lely is sinds 2012 actief is op deze markt en dat al zoveel machines zijn verkocht bewijst volgens Lely dat veehouders de meerwaarde van automatisch voeren in toenemende mate erkennen. In augustus is tevens een nieuwe versie van de Lely Vector geïntroduceerd.

Vooruitzichten voor 2019

Lely zegt dat 2019 een veelbelovend jaar belooft te worden voor Lely met een nooit eerder zo goed gevulde orderportefeuille en aanhoudende interesse in nieuwe producten, terwijl ook nieuwe markten worden verkend. Dit jaar heeft Lely een nieuw kantoor geopend in Qingdao, aan de oostkust van China.

Lees ook in Economie

Thuisverbruik van vlees en gevogelte steeg licht in 2023

Vleesvee Het thuisverbruik van vers en bevroren vlees en gevogelte steeg in 2023 met 1% tot 27,7 kg per capita (per hoofd). Met dit volume haalt vlees en gevogelte een aandeel van 83% versus 13% voor vis, week- en schaaldieren en 4% voor eiwitrijke peulvruchten en plantaardige alternatieven voor vlees en vis.
Meer artikelen bekijken