Startpagina Economie

Belgapom roept op tot correct nakomen aardappelcontracten

De voorbije dagen zijn vanuit de aardappelhandel en –verwerking diverse meldingen gekomen van telers die hun contractuele afspraken niet zouden nakomen. Het betreft telers die wel degelijk over de aardappelen beschikken maar die gebruik maken van de lucratieve vrije markt die historisch hoog staat als gevolg van de bijzondere weersomstandigheden van de voorbije zomer. Dat meldt de koepel voor de aardappelindustrie Belgapom.

Leestijd : 1 min

De Belgische erkende landbouworganisaties en Belgapom hebben eerder hun leden opgeroepen om in dialoog te gaan met elkaar. Door de droogte in het afgelopen jaar is de aardappeloogst gedecimeerd. Daardoor kan een deel van de gecontracteerde aardappelen niet geleverd worden. Volgens Belgapom werd in veruit de meeste gevallen een oplossing uitgewerkt. De meeste bedrijven actief op de versmarkt of de verwerking hebben door de aanpassing van hun acceptatievoorwaarden een regeling kunnen treffen.

Desondanks stellen de bedrijven actief in de handel en verwerking nu vast dat ze naarmate het seizoen verder naar zijn einde loopt een aantal telers nu melding maakt van het feit dat ze niet langer over de contractueel vastgelegde aardappelen zouden beschikken. Belgapom roept alle betrokkenen op om verder in dialoog te gaan om in deze moeilijke omstandigheden samen een oplossing te vinden. Belgapom waarschuwt dat als mocht blijken dat leveranciers via de contracten en de vrije markt van ‘twee walletjes willen eten’, dit zal leiden tot de aanrekening van de niet geleverde aardappelen.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken