Startpagina Edito

Edito: De hoe(ve)vraag vervaagt niet

Met 4.628 zijn ze nog, het aantal melkveehouderijen in Vlaanderen (zie p. 18). Ten opzichte van het jaar 2000 is dat meer dan een halvering van het aantal. De daling in het aantal melkveehouderijen is uiteraard geen nieuwe trend. Maar helaas lijkt er nog geen bodem in zicht. De vraag ‘Waar gaat dat eindigen’ blijft ook hier gevolgd worden door een onwetende stilte.

Leestijd : 2 min

Vast staat dat het aantal melkveehouders nog zal zakken, en dat de overblijvende bedrijven groter zullen worden. Beide trends werden het afgelopen jaar nog duidelijker waarneembaar. In 2014 haalden de melkophalers gemiddeld en afgerond 37.000 liter op per bedrijf per maand; in 2016 bedroeg dit al 45.000 liter. In een ‘normaal’ jaar houdt zo’n 3 % van de melkveehouders het voor bekeken, vorig jaar was het iets meer dan 4 %. In dat laatste geval gaat het maar om een procentje, maar het is een procent erbij op een statistiek waar niemand al erg gelukkig mee is.

Zij die zich specialiseren, specialiseren dus verder. Anderen kiezen dan weer voor diversificatie. Federaal minister van Landbouw Willy Borsus wist te melden dat het aantal hoeveproducenten in ons land op twee jaar tijd is gestegen met 10 %. Het aantal hoevezuivelproducenten steeg zelfs bijna met 20 %. Nog anderen kiezen voor andere diersectoren zoals de geitenhouderij. Overheden lijken ook de diversifieerders bij te staan met bijvoorbeeld een nieuwe website voor hoeveproducenten (FAVV) of met subsidies voor innovatieve hoeveverwerking via Kratos.

Het is duidelijk dat de melkveehouderij - en bij uitbreiding de hele landbouwsector - in beweging is. Iedereen probeert de antwoorden te zoeken op de vraag ‘waar moet ik heen met mijn bedrijf.’ Maar ongeacht de gekozen route, staat het vast dat kwaliteit telkens een belangrijk item zal blijven en inspanningen zal blijven vragen. Je wordt niet zomaar kwaliteitsmelker voor het MCC, net zomin je niet zomaar een vast cliënteel kan opbouwen bij hoeveverkoop. Nog meer dan de ‘welke richting’-vraag, is de ‘hoe’-vraag bepalend voor het succes van het gekozen traject. IDC

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken