Startpagina Actueel

ForFarmers verwacht ruime halvering nettowinst

ForFarmers verwacht voor de eerste zes maanden van 2019 een fors lager operationeel bedrijfsresultaat en een ruime halvering van de nettowinst ten opzichte van een jaar eerder. In hoofdzaak is dat gevolg van ongunstige inkoopposities van grondstoffen, die van tijdelijke aard zijn. Er werd autonoom - dus zonder overnames mee te rekenen - minder mengvoeder afgezet in alle sectoren en in alle landen behalve Duitsland.

Leestijd : 3 min

Deze volumedaling was vooral te verklaren door de reductie van de rund- en varkensveestapel eind 2018 in thuisland Nederland. Als overnames worden meegeteld, groeide het totale volume nog wel. Dat kwam onder meer door de overname van het Belgische Voeders Algoet, Poolse Tasomix en Nederlandse Van Gorp Biologische Voeders.

Het aandeel van ForFarmers zakte na de publicatie van de rapportage op de Amsterdamse beurs met 7 % tot circa 7 euro, het laagste peil in twee jaar. KBC Securities bevestigt het 'houden'-advies en het koersdoel van 8,50 euro.

Het operationele bedrijfsresultaat zal in het eerste halfjaar 30%-35% lager zijn en de nettowinst 55%-60%. Op dit moment wordt de inkoop-risicoprocedure nader beoordeeld om te bepalen hoe de impact van hevige volatiliteit van grondstofprijzen op de resultaten in de toekomst beter kan worden opgevangen. “Door de impact van de tijdelijk ongunstige inkooppositie op de resultaten van het eerste halfjaar verwachten we dat de onderliggende EBITDA over het hele jaar 2019 lager zal uitkomen dan in 2018” aldus Yoram Knoop, CEO van ForFarmers.

Prijsontwikkeling in de agrarische sector

De resultaten van mengvoederfabrikanten hangt nauw samen met die van de veeteelt. De gemiddelde prijzen voor melk, vlees en eieren lagen volgens ForFarmers in Europa in het eerste kwartaal iets lager dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. De gemiddelde melkprijzen bleven in het eerste kwartaal 2019 relatief stabiel, op een iets hoger niveau dan het 5-jaar gemiddelde.

De gemiddelde varkensprijzen begonnen eind 2018 snel te stijgen, merkt ForFarmers op. In het eerste kwartaal 2019 waren de varkensprijzen nog lager dan het 5-jaar gemiddelde, terwijl ze op dit moment er reeds ruim boven liggen. De scherpe stijging van de varkensprijzen is onder meer het gevolg van een groeiende vraag uit China waar de varkensstapel aanzienlijk is gekrompen door de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest. De gemiddelde prijs voor eieren bleef redelijk stabiel in het eerste kwartaal van dit jaar, op een lager niveau dan het 5-jaar gemiddelde.

In het afgelopen kwartaal toonden de prijzen voor vleeskuikens volgens ForFarmers een volatiel verloop, dat gemiddeld gezien onder het niveau van het 5-jaar gemiddelde lag. Sinds het einde van het eerste kwartaal zijn prijzen snel gestegen.

Integratie van overnames

De integratie van de vier overnames loopt volgens plan. De samenwerking op het gebied van formulatie, productie en innovatie is in gang gezet. Bij Tasomix ligt de focus op de opschaling van de productie in de Pionki fabriek en op het integreren van processen. Verkoopteams van ForFarmers werken samen met de teams van Voeders Algoet en Van Gorp Biologische Voeders aan klantbenadering en klantbehoud. De integratie van Maatman is afgerond. De integratie-activiteiten, en de daarmee gepaard gaande kosten, vergen normaliter een doorlooptijd van ongeveer 12 maanden na het moment van overname en zullen derhalve in de komende maanden nog doorlopen.

Efficiencyplannen 2019 – 2020

Er is gestart met de in maart jl. aangekondigde efficiencyplannen.Het doel is een kostenbesparing van 10 miljoen euro te bereiken in 2021 ten opzichte van 2018, en op deze manier de verhouding onderliggende EBITDA/brutowinst te verbeteren. Dit behelst een aantal verschillende projecten, waaronder optimalisatie van fabriekslocaties. De plannen zullen leiden tot incidentele lasten, waaronder bijzondere waardeverminderingen. Deze lasten worden in de resultatenrekening verwerkt op het moment dat de finale beslissing over een project is genomen. De eerder aangekondigde sluiting van de Blandford fabriek in het Verenigd Koninkrijk zal nog in mei plaatsvinden.

Jan Cees Bron

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken