Startpagina Paarden

Heraldik xx, de beroemde volbloed die de renbaan niet nodig had

De volbloedhengst Heraldik xx had geen prestaties op de renbaan nodig om zich te bewijzen, verkikkerd als hij was op het jumpingparcours. Zijn nafok scoort bovendien zowel in de springsport, de dressuur als de eventing. Tot nog toe deed niemand beter. Nog niet.

Leestijd : 4 min

De bij het Engels Volbloed geregistreerde Heraldik xx werd in 1982 geboren in het vroegere Tsjecho-Slowakije als zoon van Caramel xx uit Heraldika xx van Calé xx. Hij overleed in 2005 bij zijn laatste eigenaars, de familie Casper van het bekende Gestüt Birkhof in Duitsland. Tot op vandaag is deze bijzondere veredelaar de enige hengst die op een Wereldkampioenschap een nakomeling aan het werk had in de drie disciplines (jumping, dressuur en eventing).

Een sportman,

maar niet op de renbaan

De meeste Engelse volbloeden kunnen terugblikken op een carrière in de rennen.

Heraldik xx niet. De hengst liep als tweejarige een lichte blessure op en men bespaarde hem aldus de training op de renbaan. Hij kreeg daaropvolgend een uitstekende spring- en dressuuropleiding. Alsof hij ervoor geboren was, ging Heraldik van leer op het hout, met een nimmer aflatende bravoure. Zo maakte hij deel uit van het Tsjechische landenteam en was drie jaar op rij het beste springpaard van zijn land. In de jaren ’90 werd Heraldik xx gereden door springruiter Peter Nagel en vervulde hij zijn vaderlijke plichten bij hengstenhouder Georg Clausen. Van Claussen verkaste de hengst naar de vermaarde stoeterij Birkhof waar hij de fokkerij diende en overleed aan een hartaanval na zijn dekdienst op het fantoom, Dat was in 2005, de hengst was toen 23 jaar oud en intussen gekeurd bij 13 stamboeken, waaronder Hannover, Westfalen, Oldenburg, Trakehnen … Het Westfaler stamboek was het snelst overtuigd van zijn kwaliteiten. Holstein twijfelde eerst, maar het stamboek keerde snel zijn kar. De rest is geschiedenis.

Een veredelaar

en wat voor een

De familie Casper van Gestüt Birkhof zocht eigenlijk een veredelaar en vond er dus een in Heraldik xx, die bij Birkhof kon genieten van een succesvolle carrière. De zwarte volbloed ontpopte zich snel tot het boegbeeld van zijn nieuwe thuis.

Zijn meegaand karakter was totaal anders dan dat van veel zenuwachtige en gespannen volbloeden. De weerklank in de fokkerij na zijn eerste hengstenshow was dan ook enorm. De ‘voorbeeldige volbloed die bovendien zo schitterend sprong onder het zadel van Thomas Casper’, dekte in zijn eerste jaar op Birkhof meer dan 100 merries. De volgende jaren maakte hij er ruim 150 dekkingen per jaar van. Een succesverhaal voor een Engelse volbloed en dan hebben we het nog niet over de kwaliteit van zijn nafok.

Sterke vererving

in de zuiverste vorm

Heraldik xx gaf zijn sportkwaliteiten en opmerkelijk meegaand karakter dus door aan zijn nakomelingen. En hoe! Concrete bewijzen daarvan tikten we op de kop bij de World Breeding Federation of Sporthorses (WBFSH). In 2008 trad Heraldik xx toe tot de top van de jaarlijkse ranking van het WBFSH, een ranglijst gebaseerd op de prestaties van zijn nakomelingen. Hij stond er toen op de 2e plaats van de best verervende vaderdieren voor de discipline eventing. Gedurende de vijf volgende jaren (2009, 2010, 2011, 2012 en 2013) palmde hij de 1e plaats in. In 2014, 2015 en 2016 was het haasje over tussen de 2e en de 3e stek. Deze wapenfeiten zijn niet alleen opmerkelijk, ze zijn ronduit indrukwekkend. Heraldik xx kan eveneens bogen op meer dan 14 goedgekeurde zonen en een groot aantal zeer kwaliteitsvolle dochters.

Waardevolle dochters

Een merrie bij wie Heraldik xx tekende voor het vaderschap was altijd al een goede investering,,ook al hinkt zijn aanwezigheid wat achterop in de afstamming van een paard. Zoals dit bijvoorbeeld het geval is bij de jeugdige en geprimeerde Holstein hengst Clarcon (v. Casall Ask uit Tassina v. Cassini I). Deze staat sinds 2017 ter dekking bij het Ierse warmbloed stamboek (IWNS). Men adviseert in Ierland de hengst te gebruiken voor de eventingfokkerij, omdat Heraldik xx in zijn pedigree voorkomt. En wel In de 3e generatie van zijn moederlijn (via de merrie Naomi XXIX v. Heraldik).

Daarbij dienen we zeker la Biosthétique Sam, de multi-kampioen van de Duitse eventing-ruiter Michaël Jung, te vermelden. Sam heeft de volbloed Stan the Man xx als vader. Zijn moeder is de merrie Halla van Heraldik xx. Met Sam werd Jung o.a. Europees kampioen, Wereldkampioen en Olympisch kampioen. De ruiter heeft ook nog Lennox,(v.Sunlight xx), ook een sportman uit een Heraldik xx – moeder (Heather’s Pride) onder het zadel. Aan de verervingskracht van Heraldik xx wordt dus niet getwijfeld en de hengst blijft tot op heden een sterk merk.

Van de WEG 2010 in Kentucky naar België

Tot op vandaag herhaalde volgend wapenfeit zich niet op een Wereldkampioenschap. In Kentucky (2010), vertegenwoordigden Butts Abraxxas,(vm. Kronenkranich xx), Butts Leon (vm. Star Regent xx) en Happy Times (vm. Marashino) hun vader in de eventing. Herald (mv. Lorenz), in de discipline jumping en H. Ekwador (mv. Corofino I) in de dressuur. Enkele jaren geleden trad deze laatste aan in de Wereldbeker dressuur op Jumping Mechelen met zijn Poolse amazone Katarzyna Milczarek.

Dit ongelooflijk aan de hulpen staande en met knap gangenwerk gezegende paard bleek de zoon van een volbloed. Zelden gezien en nooit vergeten! Het verwonderde bijna niemand dat deze volbloed Heraldik xx als vader had. Het BWP- stamboek keurde H. Ekwador vorig jaar trouwens voor de dekdienst. Ondertussen werden er vijf nakomelingen ingeschreven bij het stamboek (vm. Major de la Cour, Vigo d’Arsouilles, de Trakehner Special Memories van springkanon Abudullah, Athlet Z, de dressuurhengst Tango). Opmerkelijk is het feit dat de moeders van deze veulens veelal uit de springrichting komen. Onze fokkers staan wereldwijd bekend voor hun moedige keuzes en de kwaliteit van hun merrielijnen. We kijken er naar uit!

Patricia Borgenon

Lees ook in Paarden

De fokkers belonen voor hun expertise

Paarden Begin vorig jaar wenste Landbouwleven een fijn 2022 toe aan Jan De Boitselier, manager van PaardenPunt Vlaanderen en paardenman pur sang. ‘Eigenlijk moeten we echt iets gaan doen om onze springpaardenfokkers te belonen voor hun inzet’, vernamen we toen. Dat werd dan vervolgd in april 2022, met de voorstelling van de Belgian Breeders Bonus.
Meer artikelen bekijken