Startpagina Paarden

Stoeterij ‘De Morgendster’ uit Stekene

Samen met zijn echtgenote Lea Merckx heeft Antoine Apers uit ‘Den Doel’ de stoeterij ‘De Morgendster’ gedoopt. Hierover vertelt Antoine: “Ik ben immers een ochtendmens en op dat moment staan er nog sterren aan de hemel, vandaar de naam De Morgendster.

Leestijd : 2 min

En vanwaar komt zijn hobby? “Toen ik zes jaar was kreeg ik mijn eerste pony en zo heb ik de passie voor dieren in het algemeen gekregen. Maar de pony- en paardenmicrobe is nooit over gegaan.” Eerst waren het grote paarden in de koets. Maar de laatste 40 jaar zijn zij overgestapt naar de Shetland pony. Eerst zonder stamboek en nu al vele jaren in het Belgische Stamboek.

Zij fokken uit verschillende bloedlijnen, alsook uit enkele buitenlandse om de lijnen zuiver te houden. Antoine en Lea fokken pony’s - tussen de 68 en 78 cm – van goede kwaliteit en met veel verschillende kleuren, zoals valk, crème-dun, bont, moorkop schimmel, palomino, bruin, bucksken. “En jaarlijks kijken wij er naar uit om onze merries met veulen in de weide te zien lopen. Daarvoor doen wij het.” En hun kleinkinderen genieten er ten volle van.

Goede resultaten

Na vele prijskampen met goede resultaten - zoals Europees en Belgisch kampioen - heeft Antoine zijn examen behaald als jurylid van het Stamboek. Zo jureert hij nu op verschillende regionale prijskampen, alsook op de nationale. “Dat zijn spannende momenten voor de deelnemers”, aldus Antoine. Momenteel lopen er een 20-tal Shetlandpony’s op de Stoeterij De Mogendster in Stekene. De beste resultaten uit het verleden waren Belgisch- en Europees kampioen met de dekhengst Oker (76 cm) en Belgisch kampioen met de eigen gefokte hengst Quetin van de Morgendster (74 cm).

In het najaar heeft Antoine de zesjarige ‘Gustje van de Vlikkenberg’ gekocht, een hengst van 70 cm die in 2017 Belgisch en erekampioen is geweest. “Ik verwacht er veel van” vertelde Antoine “om de bloedlijnen te vernieuwen.”

Bernard Lenaerts

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken