Startpagina Paarden

Paardrijdster Amandine Prevost op zoek naar wat goed voelt

Amandine Prévost is slechts 33 jaar jong en ze is niet alleen een van onze Belgische vertegenwoordigsters in het dressuur, maar ook de eigenares en bedrijfleidster van de Ecuries Boulant-Fontaine in Ham-Sur-Heure. Een portret van deze jonge talentvolle vrouw die leeft voor haar beroep.

Leestijd : 4 min

Amandine komt uit een landbouwersfamilie en begon met paardrijden toen ze 9 jaar oud was onder het deskundig toezicht van haar moeder, Sylvie Rolin, haar eerste instructrice. Eerst leert ze stappen met het paard en over hindernissen springen en zo verdiept ze zich in deze sport. Tegen de leeftijd van 12 jaar raakt ze geboeid door de dressuur. Ze oefent vervolgens met de paarden van klanten.

Vanaf haar vijftiende

Wanneer ze 15 jaar oud is, neemt ze voor het eerst deel aan een dressuurwedstrijd, met een beroepspaard. Zo kan ze haar techniek zoveel mogelijk verfijnen terwijl ze naar haar paard luistert. Ze volgt in die tijd les bij Alexia Dewasme. Haar doelen zijn: zich kunnen plaatsen maar ook kunnen laten zien wat haar paard waard is.

Ze traint verder met Ludovic Henry en rijdt wedstrijden met zes verschillende paarden, vooraleer ze begint met competitie op nationaal niveau met Garçon (Gardeoffizer x Dominik) en haar instructrice Carmen De Bondt. Samen winnen ze de internationale selectie.

De eerste keer dat ze deelnam aan de grote competitie in Helden was misschien een beetje moeilijk, toch wordt ze in Duisburg de beste Belg, voor de vier andere beste ruiters van België, de ‘Young Riders’. Daardoor wordt ze beschouwd als ‘reserve’ voor de Europese kampioenschappen en kan ze verder deelnemen aan internationale wedstrijden. Ze wint verschillende Grote Prijzen met Vleeder M.

Terzelfder tijd volgt ze een opleiding informatica en een opleiding bijwerken van foto’s en het maken van logo’s. Ze fokt ook paarden met verschillende hengsten: Longchamps, Rifaisos, Djibouti YS, Quaterdance.

Professioneel paardrijdster zijn

Amandine leidt samen met haar vader, Robert Prévost, de Ecuries Boulant-Fontaine en stelt verscheidene professionele diensten voor: het trainen van paarden, ruiters voorbereiden op de wedstrijden of een paard aankopen of een hengst kiezen om mee te fokken.

Als professionele paardrijdster werkt ze met zeven paarden, en vijf daarvan zijn van haar. Ze rijdt geen wedstrijden met al deze paarden, want dat is in de praktijk niet haalbaar. Met Entertainer doet ze mee aan internationale wedstrijden en begint ze te oefenen voor de Grand Prix.

Ze beschouwt haar paarden in de eerste plaats als collega’s en haar werk als echt teamwerk. Ze dresseert zo jonge paarden tot ze een hoger niveau halen en om de Grand Prix te kunnen rijden en goede resultaten te halen. Het belangrijkste voor haar is om zorg te dragen voor haar eigen paarden en voor de paarden die haar zijn toevertrouwd. Daarvoor moet ze naar haar viervoeters luisteren en geen fases overslaan.

Een typische dag begint met spierversterking voor haar, voor het paardrijden. Daarna werkt ze de hele voormiddag met haar paarden en past ze deze sessies dagelijks aan naargelang de behoeften van de paarden. In de namiddag geeft ze les. Ze hecht belang aan de kwaliteit van de gang van het paard, het plezier van het paard waarmee ze werkt en of het in evenwicht is.

De dressuurwedstrijden nieuw leven inblazen

Of de leerlingen nu jumping beoefenen, dressuur of alles samen, ze kunnen worden verwelkomd in zeer gunstige omstandigheden dankzij de geweldige uitrusting. Amandine heeft drie binnen- en drie buitenpistes ter beschikking, een parcours voor galop, een longeerpiste, 85 boxen en 18 ha weiland.

Ze organiseert wedstrijden en stages. Tijdens deze stages geeft ze denkrichtingen en werkwijzes aan in verband met de verschillende ‘ruiter-paard’ koppels. Ze streeft ernaar om de mentaliteit wat te veranderen zodat ruiters en paarden elkaar beter begrijpen.

Amandine Prévost aan het werk met Quaterdance, een hengst waar ze veel mee traint.
Amandine Prévost aan het werk met Quaterdance, een hengst waar ze veel mee traint. - Foto: via Landbouwleven

In alle rust hard werken, dat is wat telt voor haar. Als professional probeert ze ook de dressuurwedstrijden nieuw leven in te blazen. Zo organiseert ze niet te missen ontmoetingen voor liefhebbers die zich willen bijscholen.

Ze probeert sinds enkele maanden het publiek en de sponsors warm te maken voor de dressuur door wedstrijden Kûr op muziek te organiseren. Tijdens deze evenementen laat ze gerenommeerde jury’s komen om de ruiters hierbij zo goed mogelijk te begeleiden.

Het doel is altijd om zo correct mogelijk te blijven tegenover het paard waarmee je traint. Voor Amandine Prévost is er voor elk probleem een oplossing. Je moet proberen om je paard zo goed mogelijk te begrijpen, maar je ook bewust zijn van je eigen zwakke punten om jezelf in vraag te kunnen stellen.

naar Céline Mary

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken