Startpagina Actueel

Landbouwers, burgers en verenigingen voeren maandag actie voor toegang tot landbouwgrond

In Perwez, in Waals-Brabant, voeren landbouwers, burgers en een dertigtal verenigingen maandag actie voor een betere toegang tot grond voor boeren en tegen de verdwijning van landbouwgrond. Dat meldt Boerenforum.

Leestijd : 2 min

"De toegang tot landbouwgrond is één van de grootste knelpunten voor landbouwers in Vlaanderen en Wallonië”, zegt Damien Charles van het Netwerk ter ondersteuning van de Boerenlandbouw (ReSAP Résay de Soutien à l’Agriculture Paysanne). “Zekerheid over de toegang tot grond is noodzakelijk voor boeren om een duurzaam bedrijf uit te bouwen. Het opofferen van vruchtbare landbouwgrond voor infrastructuurprojecten druist hier lijnrecht tegenin.”

Met de actie wil Boerenforum ook agro-ecologie en een rechtvaardiger landbouw- en voedselsysteem in Europa en het Zuiden bepleiten. De actie, onder andere een debat en het poten van aardappelen, vindt plaats op landbouwgronden die bedreigd worden door de aanleg van een ringweg en de uitbreiding van de industriezone in Perwez. “Het project waardoor tientallen hectaren van de beste landbouwgrond van Wallonië zouden gebetonneerd worden is volledig in tegenspraak met de beleidsplannen van de Waalse regering die beloofde effectief gebruikte landbouwgronden te beschermen. En het gaat in tegen de huidige bezorgdheid om de boerenlandbouw en korte ketens te ondersteunen, zowel lokaal als globaal. Voorrang moet gaan naar de opwaardering van verlaten of onderbenutte industriële terreinen, zodat landbouwgrond niet langer gebetonneerd wordt.”

Op 17 april vindt jaarlijks de Internationale Dag van de Boerenstrijd plaats, waarbij landbouwers gesteund worden bij de verdediging van hun recht op grond, hun recht op zaden en hun recht op een eerlijk inkomen. In het Paasweekend zelf zullen vrijwilligers de handen uit de mouwen steken tijdens ‘werkdagen’ op bedreigde boerderijen in België. Vanuit Vlaanderen nemen Oxfam Solidariteit, Wervel, Boerenforum en Field Liberation Mouwement aan de actie deel.

Belga

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken