Startpagina Economie

78 perentelers gaan zich indekken tegen prijsrisico’s

De Fruit Trading Company (FTC), een initiatief van financieel adviesbureau DLV, gaat van start met 78 Belgische leden. Samen zijn de leden goed voor 52.000 ton peren per jaar. Het doel is het prijsrisico van 8.000 ton af te dekken met het termijnmarktprincipe, waarbij een financiële transactie met de groothandel en soms retail.

Leestijd : 2 min

DLV kondigde FTC eerder aan. Telers konden zich tot vandaag melden. Een termijnmarkt voor fruit bestaat niet. FTC gaat het principe van de termijnmarkt echter toepassen op de contracten tussen telers en afnemers. FTC sluit namens telers met groothandelaars en uitzonderlijk de retail bilateraal een financieel contract, een contract dus niet gericht op daadwerkelijke levering. In het contract staat een inzetprijs, waarbij men vanzelfsprekend probeert een kostendekkend niveau te hanteren.

Als de fysieke markt minder presteert, dan betaalt de handelaar het verschil aan de teler. Liggen prijzen hoger, dan gebeurt het omgekeerde. Daarmee is het principe hetzelfde als bij bestaande termijnmarkten voor bijvoorbeeld zuivel, granen en soja het geval is. DLV richtte eerder in de Milk Trading Company en Pig Trading Company op, die melkveehouders en varkenshouders helpt zich in te dekken tegen prijsrisico’s.

Het aantal leden stemt directeur Dirk Coucke van DLV tevreden. Het initiatief wordt wellicht een beetje geholpen door het feit dat vorig jaar perenprijzen tegenvielen. Nog eens bijna twee dozijn Nederlanders hebben zich ook aangemeld. Zij willen het prijsrisico van ongeveer 2.000 ton afdekken via FTC. De FTC wordt onderdeel van Agro Trading Company, omdat DLV denkt dat meer sectoren interesse zullen hebben in de dienst.

Deze week kiezen de leden een bestuur.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken