Startpagina Paarden

L’Espoir van de Parelhoeve kampioenshengst Vlaams kampioenschap Belgische trekpaarden

De oogstfeesten De Pikkeling speelde voor de 16e maal het kader voor het Vlaams kampioenschap. De locatie was Hof ter Dromen in de Aalsterse deelgemeente Herdersem. Maar liefst twintig paarden werden er meer ingeschreven ten opzichte van vorig jaar zodat er bijna honderdzestig in de cataloog kwamen.

Leestijd : 3 min

De hitte van de voorgaande dagen was weg maar helaas zou de regen de spelbreker worden zodat er voor de organisatie, het VFBT en het Koninklijk Landbouwcomice van Aalst, niets anders opzat dan de prijskamp voortijdig stop te zetten. Zo kwamen de merries ouder dan 4 jaar en de loten niet meer in de ring.

Liefst vier reeksen merries geboren in 2018 waren er te bewonderen. De eerste reeks werd op naam gezet van de oudste van deze reeks, Anouk d’Elewijt van Vlaams Brabant van Herman De Greeff uit Elewijt. Na haar kwam Nette van ’t Grootveld van Vlaams Brabant van de familie Imschoot uit Beervelde.

In de tweede reeks mocht Louis Fierens uit Emblem juichen met Gitte van ’t Roetaart. Ze kwam voor Aliss van ’t Groenebroek van Frans en Monique Beullens uit Ranst te staan.

De familie Smeers had de rit uit het verre Houthalen niet voor niets gemaakt want ze wonnen de derde reeks met Saartje van ’t Hengelhof vóór Inge van ’t Verloren Nest van Urbain De Keyser uit Oudenburg.

In de vierde en laatste rubriek stond er geen maat op Fay van ’t Rietenhof van Vlaams Brabant van Dominique Van Riet uit Londerzeel. In haar zog kwam haar stalgenote Elene van ’t Rietenhof.

Tijdens deze editie werd tijdens de kampioenschappen enkel de kampioene aangeduid. Als kampioene van dit jonge gezelschap geboren in 2018 kwam Fay van ’t Rietenhof uit de bus. De jury gaf in haar becommentariëring aan dat Fay zeer mooie verhoudingen heeft: een mooie kop en hals, en een ideale ribdiepte en voorhand.

Merries 2017 en 2016

Bij de merries van 2017 en 2016 waren er 7 reeksen. Steven Vlaemynck uit Vosselare mocht in de eerste reeks juichen met Sofia van de Doore Plas, die won vóór Ode van de Parelhoeve van de familei Van Buggenhout uit Aaigem. In de volgende reeks won Loes van de Route van Koen Zwaenepoel uit Eernegem vóór Donna van ’t Costershof van Johan Vereertbruggen uit Opwijk. Karo van ’t Rietenhof van Vlaams Brabant van Stefanie Mertens uit Londerzeel was te sterk voor Violetta van de Bouwhoeve van Alfons Van Overveld uit Kalmthout. Stalgenote Finne van ’t Rietenhof van Vlaams Brabant van Dominique Van Riet was de volgende winnares vóór Orfee van de Parelhoeve van de familie Van Buggenhout.

Steven Vlaemynck was opnieuw succesvol met Selah van de Doore Plas vóór Liyah van Malderen van Vlaams Brabant van de familie Imschoot. Een volgende gouden medaille voor een reekswinnares werd uitgereikt aan Dina d’Elewijt van Vlaams Brabant van Herman De Greeff. Zij kwam vóór Lena van de Molenput van Marnix De Brabander uit Evergem te staan. De laatste reeks merries van 2016 was een kolfje naar de hand voor Noblesse van de Parelhoeve van Marnick, Elize en Virgini van Buggenhout.

In het kampioenschap was veel kwaliteit te bewonderen. Na wikken en wegen kwam het kampioenslint om de hals van Karo van ’t Rietenhof van Stefanie Mertens. De jury omschreef haar als een merrie met een uitzonderlijke gang wat de doorslag had gegeven. Ze mocht wel iets edeler in de kop zijn.

Jonge hengsten

Bij de jongste hengstveulens werd Cavano van de Boterhoeve van de familie Imschoot de reekswinnaar vóór Figaro van ’t Hof ter Perre van de familie Van Buggenhout. Sky van ’t Rietenhof van Vlaams Brabant van Dominique Van Riet won de tweede reeks opnieuw voor een pupil van de familie Van Buggenhout: Premier van de Parelhoeve. Wodan van de Boterhoeve won de reeks van de tweejarige hengsten vóór Kamil van het Steltenhof van Vlaams Brabant van Pol Abbeloos uit Merchtem. Sky werd uiteindelijk de kampioene in de regen.

Goedgekeurde hengsten

De kampioenhengst werd uiteindelijk L’Espoir van de Parelhoeve van de familie Van Buggenhout uit Aaigem. U vindt meer foto’s online

Eric Lievens

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken