Startpagina Economie

Trump belooft extra landbouwsubsidies

De Amerikaanse president Donald Trump belooft landbouwers extra steun nu Chinese bedrijven van de overheid moeten ophouden met het inkopen van Amerikaanse landbouwproducten. Sinds de handelsoorlog met China vorig jaar begon bracht de Amerikaanse regering al 28 miljard dollar (25 miljard euro) aan extra subsidies in stelling.

Leestijd : 2 min

“Onze fantastische Amerikaanse boeren weten dat China ze geen pijn kan doen en dat hun president ze heeft bijgestaan en doet wat geen andere president zou doen”, tweette Trump deze week. “En ik doe het opnieuw volgend jaar als het nodig is!” De steunpakketten van Trump riepen al vragen op – ook van de EU- binnen de Wereldhandelsorganisatie WTO. Volgens de EU gaat het mogelijk om illegale staatssteun. Tot een formele zaak tot geschillenbeslechting kwam het nog niet.

Het Amerikaanse beleid staat in schril contrast tot de berusting van de Europese politiek in het wegvallen van de Russische markt, al is het belang van China voor de Amerikaanse landbouw wel groter dan het belang van de Russische markt voor de landbouw in de EU. Sinds de handelsoorlog is de Amerikaanse export van sojabonen gedaald tot het laagste niveau in 16 jaar. Het Chinese beleid is pijnlijk voor Trump, omdat Amerikaanse boeren vrij massaal op hem hebben gestemd en in 2020 weer verkiezingen plaatsvinden.

Brazilië heeft de VS vervangen als hofleverancier. De EU levert het varkensvlees dat de VS niet kan leveren.

Onlangs liet China voor het eerst in meer dan 10 jaar de waarde van haar munt, de yuan, zakken onder een niveau van 7 yuan = 1 dollar. De VS heeft China officieel aangemerkt als ‘wisselkoersmanipulator’. Daarmee opent Trump de weg naar vergeldingsmaatregelen.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken