Startpagina Economie

Staande klok voor mestbank: 5 na 12 voor boeren

Het is voor jonge boeren een onmogelijke opgave om nog dit jaar aan alle nieuwe verplichtingen van het nieuwe mestactieplan (Map 6)te voldoen. Dat zegt de organisatie voor jonge landbouwers, de Groene Kring. Om de redelijkheid van de implementatie van Map 6 te bespreken, reisde op vrijdag 9 augustus een groep afgevaardigden van Groene Kring naar de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) in Brussel.

Leestijd : 2 min

Het beleid dat in de wet is vastgelegd is een zware pil om te slikken, aldus Groene Kring, maar daarnaast laat de implementatie nog meer te wensen over. De teeltplannen waren al vastgelegd voordat het nieuwe mestbeleid van kracht was. Het is in sommige gevallen onmogelijk om dit nu nog aan te passen, vinden de jonge boeren. Om duidelijk te maken dat de timing erg problematisch is en dat de tijd begint te tikken, reisde Groene Kring met een grote, groene staande klok naar Brussel. Dit symbolische werd geschonken aan de mestbank, als zichtbare herinnering om de timing de komende jaren beter in rekening te nemen.

Groene Kring zegt te begrijpen het Map 6 niet te kunnen aanpassen omdat het is goedgekeurd op politiek niveau. Groene Kring richt zich op specifieke probleemgevallen in de uitvoering ervan. Het gaat om het tekort aan informatie, de laattijdigheid van de wetgeving en verschillende concrete problemen in de implementatie. Bovendien worden boeren die zich in het verleden inzetten voor goede landbouwpraktijken nu soms ongewild bestraft door dit beleid, aldus Groene Kring.

Groene Kring wil het gesprek aangaan, vooruit kijken en constructief meedenken aan een goede implementatie en hervorming van het beleid. ‘We reiken de mestbank de hand om samen te werken aan een beter en haalbaar mestbeleid’, zo heet het.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken