Startpagina Actueel

Pool Wojchiechowski overleeft tweede hoorzitting en wordt Europees landbouwcommissaris

De Pool Janusz Wojciechowski wordt wellicht de niewue Europese landbouwcommissaris. Een week geleden kreeg hij nog een onvoldoende. In een tweede hoorzitting kwam hij veel beter voor de dag. Hij krijgt alvast de steun van de Europese landbouwcommissie.

Leestijd : 2 min

Het Landbouw- en plattelandsontwikkelingscomité heeft dinsdag de hoorzitting van 1 oktober van de Poolse kandidaat voor de landbouwportefeuille, Janusz Wojciechowski, hervat. “Europese boeren moeten betere ondersteuning krijgen om hun concurrentievoordeel te vergroten en hen in staat te stellen een veilige aanvoer van hoogwaardige en gezonde voeding te blijven bieden aan 500 miljoen EU-burgers”, zei Wojciechowski aan het begin van zijn hoorzitting.

Financiering toezeggen in GLB

“Dit vereist behoorlijke financiering”, voegde hij eraan toe, toezeggend om te vechten voor een sterke begroting voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Hij heeft zich ook verbonden tot het dichten van de kloof tussen betalingen voor landbouwers binnen en tussen de lidstaten. Europarlementsleden ondervroegen de kandidaat-commissaris nogmaals over zijn opvattingen over de lopende hervorming van het EU-landbouwbeleid en over de vraag of hij overweegt nieuwe wetgevingsvoorstellen in te dienen.

Nauwlettend opvolgen

Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld, Renew Europe): “Bij Renew Europe heeft Wojchiechowski ons vandaag kunnen overtuigen van zijn capaciteiten als toekomstige landbouwcommissaris. Tijdens zijn eerste hoorzitting misten we een echte visie op het huidige en toekomstige landbouwbeleid. Vandaag was de Pool echter beter voorbereid en ging hij dieper in op specifieke voorstellen om de toekomst van het Europees landbouwbeleid te verzekeren en de huidige uitdagingen zoals klimaatverandering aan te pakken. Bovendien kwam hij minder zenuwachtig over doordat hij deze keer in zijn eigen taal sprak, met als gevolg dat hij veel concreter uit de hoek kwam.”

De Renew Europe-fractie benadrukt evenwel dat Wojchiechowski door haar leden nauwlettend zal opgevolgd worden. “We zullen in het Parlement goed toekijken hoe Wojchiechowski zijn woorden in daden zal omzetten. We verwachten dat hij zich aan zijn beloftes houdt, het werk aan de hervorming van het GLB zonder onnodige vertraging versnelt en de sector toekomstbestendig maakt door onze jonge boeren te ondersteunen en innovatie en concurrentievermogen te vereenvoudigen. Ik kijk alvast uit naar een vruchtbare en effectieve samenwerking in het belang van onze boeren””, besluit Hilde Vautmans.

LBL

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken