Startpagina Actueel

Groen Groeien dringt aan op meer onderzoek en aanplanting van klimaatresistente rassen

Omdat klimaatverandering een voelbare impact heeft op planten in onder andere monumentale tuinen en parken, dringt Groen Groeien aan op meer kennis over klimaatbestendige alternatieven en onderstreept de organisatie de nood aan meer onderzoek en communicatie over droogteresistente rassen.

Leestijd : 2 min

Het is een feit dat men op grote domeinen blijvende schade ondervindt van bijvoorbeeld de langdurige droogteperiode uit 2018 en 2019 en van de gevolgen van de klimaatverandering in het algemeen. Naast de aanzienlijke sterfte van jonge aanplantingen, is vooral het afnemen van de vitaliteit van bomen, hun verdroging of het afsterven van volwassen exemplaren zorgwekkend.

Exoten bedreigen onze parken en bossen

Bovendien heeft de verandering van ons klimaat recent een ideale habitat gecreëerd voor sommige exoten, vaak ten koste van inheemse soorten. Denk maar aan de Japanse duizendknoop bij de planten of de exoot ‘letterzetter’ bij de dieren. Deze laatste vormt een bedreiging voor de inheemse fijnspar. Exoten zijn planten, dieren of micro-organismen die van nature niet in onze streken voorkomen, maar die door toedoen van de mens verspreid werden. Het aantal uitheemse soorten is de afgelopen jaren in Vlaanderen sterk gestegen.

Klimaatbestendige alternatieven

Nog al te vaak zijn de aanplantingsschema’s in monumentale tuinen en parken historisch erfgoed en laten ze verandering niet of beperkt toe. Er is dus nood aan meer kennis, onderzoek en communicatie over droogteresistente planten om een oplossing te bieden aan de gevolgen van klimaatverandering op onze tuinen en parken. AVBS, dé sierteelt- en groenfederatie maakte hiertoe reeds een lijst op van klimaatvriendelijke bomen.

Boerenbond/Groen Groeien

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken