Startpagina Actueel

Nederlandse boeren plannen bijkomende acties

Volgende week woensdag, 16 oktober, dreigt opnieuw chaos op de Nederlandse wegen. Na het succesvolle boerenprotest op 1 oktober halen de boze boeren opnieuw hun tractoren van stal om Den Haag te bezetten. Ook in Duitsland en Frankrijk komen mogelijk boeren op straat.

Leestijd : 2 min

In de Nederlandse media wordt volop melding gemaakt van nieuw boerenprotest op 16 oktober. Ook de vissers, de bouwsector en de ‘gewone’ burger worden opgeroepen om deel te nemen aan de acties.

De actiegroep Farmers Defence Force (FDF) die vorige week samen met Agractie het voortouw nam bij de acties blijft strijdvaardig. In het Algemeen Dagblad lezen we dat woordvoerder Marc van den Oever stelt dat boeren niet kunnen leven met het feit dat het Nederlandse kabinet boerenbedrijven wil saneren om zo de uitstoot van stikstof terug te dringen. Farmers Defence Force wil net zo lang op het Binnenhof blijven tot de eisen zijn ingewilligd. “Want we zijn het meer dan zat.”

Bij FDF melden zich nu dagelijks nieuwe leden aan. Op de besloten Facebookgroep van de actievoerders zijn al zo’n 35.000 mensen aangemeld. De verwachting is dat de protestactie woensdag veel groter zal zijn dan die van vorige week en mogelijk meerdere dagen zal duren.

Nochtans zal Agractie deze keer niet aansluiten, deze actiegroep plant pas binnen enkele weken nieuwe (publieksvriendelijke) acties.

Ook acties in Duitsland en Frankrijk

Ook Duitse boeren plannen in navolging van Den Haag eigen protestacties. Ze willen op dinsdag 22 oktober gaan protesteren bij het ministerie van Voedsel en Landbouw in Bonn. de Duitse boeren voelen zich in he tnauw gedreven, onder meer door het aangescherpte mestbeleid. In dat kader verschenen al zo’n 20.000 groene kruizen op de akkers en boerderijen.

Ook in Frankrijk worden de landbouwers ook warm gemaakt om protest te voeren op 22 oktober.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken