Startpagina Edito

Edito: bewaren Boerenbond en CD&V beter wat meer afstand?

Op de Nazomerontmoeting van Boerenbond bleek maar weer dat de boerenorganisatie een bijzonder hechte band heeft met CD&V. Je kunt je afvragen of de historische band voor beide partijen anno 2019 niet beter wat losser wordt. Ze hebben allebei wellicht baat bij een meer onafhankelijk imago.

Leestijd : 2 min

De Nazomerontmoeting van Boerenbond in het Vlaams Parlement wordt bezocht door zo ongeveer alle stakeholders van de Vlaamse landbouw en agribusiness. Onder de aanwezigen zijn bijvoorbeeld het hoofd van het departement Landbouw, de administrateur-generaal van het ILVO en directeuren van grote firma’s. Ook de politiek was uitgenodigd. Alle dieren zijn gelijk, maar sommigen zijn meer gelijk dan anderen. Wie de Nazomerontmoeting van Boerenbond bezocht, kon niet om het hoge CD&V-gehalte heen.

Hilde Crevits gaf pas aangetreden haar eerste speech als landbouwminister. Collega-ministers Wouter Beke, Koen Geens, Benjamin Dalle en Nathalie Muylle zetelden op de voorste rij. Ook partijprominent en Europarlementariër Kris Peeters was aanwezig. We laten een deputé of wat maar even buiten beschouwing. Nu struikel je in België over de ministers, maar van andere partijen zat niemand of hooguit een parlementariër ergens dieper in De Schelp.

De uiterst zware delegatie kun je positief opvatten als een teken dat CD&V de boerenbelangen uiterst serieus neemt, en andere partijen blijkbaar wat minder. Maar ook als een teken dat CD&V Boerenbond een zekere macht toekent en andersom. Die openlijk innige relatie tussen Boerenbond en CD&V is oud en bekend, maar roept inmiddels zoveel irritatie op dat een mens zich kan afvragen of het nog wel productief is.

De hoofdredacteur van De Morgen Bart Eeckhout was duidelijk. “Dat een minister, zowat meteen na de beëdiging, naar de machtigste organisatie in haar domein loopt om de ring te gaan kussen, ik ben geneigd daar iets van te vinden. Het heeft het voordeel van de duidelijkheid, dat wel.” CD&V wordt door een deel van de algemene landelijke pers ervan verdacht in de broekzak van Boerenbond te zitten. Niet alleen door de pers overigens. De N-VA noemde voorganger Joke Schauvliege al eens ‘een marionet van Boerenbond’.

De politieke connectie versterkt in media en politiek een wantrouwen dat ook al gevoed wordt door het feit dat Boerenbond (mede-)eigenaar is van grote ondernemingen als KBC, Aveve Veevoeding en John Deere-invoerder Cofabel. Voor de geloofwaardigheid van de CD&V in het politieke spel, maar ook voor onafhankelijke denkers binnen die partij is het beeld van een Boerenbond-keurslijf nefast.

Je kunt je ook afvragen of voor Boerenbond de band met CD&V strategisch haar meerwaarde langzaamaan verliest. We kunnen het jammer vinden, maar CD&V boet elke verkiezingsronde aan invloed in. Vindt Boerenbond als officieuze ‘partnerorganisatie’ van CD&V nog wel de aansluiting bij andere partijen, die vroeg of laat hun invloed op het landbouwdossier willen doen gelden?

Jan Cees Bron

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken