40% VLIF-steun voor windturbines en voor bovengemiddelde klimaatinvesteringen

De Vlaamse overheid wil windenergie stimuleren.
De Vlaamse overheid wil windenergie stimuleren. - Foto: Belga

Het gaat concreet om zaken zoals warmtepompen, kleine en middelgrote windturbines, aanpassingen aan bestaande stallen bij het plaatsen van een pocketvergister, enz. “Investeren in technologie en innovatie op onze land- en tuinbouwbedrijven is één van de hefbomen om de uitdagingen van de sector samen aan te pakken.”

De verhoogde steun is afkomstig uit het Vlaams klimaatfonds. Het gaat om investeringen die op basis van de scores volgens de selectiecriteria een bovengemiddelde bijdrage leveren aan de verbetering van het klimaat door een aantoonbare CO2-reductie.

Voorbeelden hiervan zijn warmtepompen, warmterecuperatiesystemen en warmtewisselaars in bestaande inrichtingen. Verder komen enkele energiebesparende maatregelen in bestaande serres en investeringen in het gebruik van alternatieve energiebronnen (aanwenden van externe energienetwerken bv. restwarmte, koude/warmte-opslagsystemen (KWO) in aanmerking. Ook de noodzakelijke aanpassingen aan bestaande stallen bij het plaatsten van een pocketvergister vallen hieronder.

De bestaande maatregelen voor emissiereducerende investeringen en voor onder andere het hergebruik van water en regenwateropvang gelden.

Departement landbouw

Meest recent

Meest recent