Startpagina Economie

Arla houdt melkprijs gelijk, ziet financieel directeur vertrekken

Arla houdt de melkprijs voor november gelijk. De zogeheten Arla-prijs (4,2% vet en 3,4% eiwit) komt neer op 272,4 kroon øre (36,5 eurocent) per kg. De biologische prijs wordt eveneens gelijk gehouden op omgerekend 46,6 cent. De Deense melk coöperatie draait dit jaar goed maar verliest nu wel haar financieel directeur.

Leestijd : 1 min

Arla lijkt op weg naar een goed jaar. De gemiddelde melkprijs van Arla kwam in de eerste helft van het jaar uit op het hoogste niveau in 3 jaar tijd, namelijk omgerekend 36,10 cent per kg. Volgens Arla komt dit vooral doordat het transformatie- en besparingsprogramma 'Calcium'. In het eerste halfjaar werd bijna 100 miljoen euro bespaard. Uiteindelijk moet 400 miljoen worden bespaard, waarvan een groot gedeelte de melkprijs moet helpen oprikken. Het overige deel wordt ingezet om het bedrijf structureel te versterken.

Daarnaast zijn de omzet (+2% naar 5,2 miljard euro) en verkoopvolumes gestegen. Arla zal het jaar afsluiten met een omzet tussen 10 en 11 miljard euro. CEO Peder Tuborgh vreest wel nadrukkelijk een harde Brexit, want de Britse markt is belangrijk voor Arla.

Financieel roerganger weg

De financieel directeur Natalie Knight vertrekt per 29 februari 2020 bij Arla. Is Arla een belangrijke leverancier van supermarkten, nu zal ze de supermarkten zelf gaan bedienen. Ze zal de rol van uitvoerend vicepresident oppakken bij de Nederlands-Belgische supermarktcombinatie Ahold Delhaize. Knight wordt gezien als een belangrijke architect van het Calcium-project.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken