Startpagina Akkerbouw

Aardappelopbrengst EU-5 net geen 27 miljoen ton

De NEPG (vereniging van Noord-West-Europese aardappeltelers) heeft een nieuwe oogstraming gemaakt voor consumptieaardappelen in de 5 belangrijkste EU-aardappellanden (België, Nederland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland).

Leestijd : 2 min

Als alle aardappelen gerooid worden, zal er in totaal ongeveer 26,9 miljoen ton geoogst zijn. Dit is 10% meer dan vorig seizoen en 1,8% meer dan het 5-jarig gemiddelde. In 2014 en 2017 was de oogst veel groter.

Groter areaal

Dit seizoen wordt de grotere oogst veroorzaakt door de uitbreiding van het areaal in de 5 landen. Het areaal groeide met 9% ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde. Dit jaar wordt de totale gemiddelde opbrengst geschat op 43,9 ton/ha. Dit is 6,8% onder het 5-jarig gemiddelde, maar ongeveer 3 ton meer dan vorig seizoen.

Voor Groot-Brittannië waar de oogst altijd later is, zijn er nog geen schattingen beschikbaar. Daarvoor is het gemiddelde van de voorbije 5 jaar gebruikt. Dit zal waarschijnlijk dicht bij de werkelijkheid liggen. In Groot-Brittannië is 70% van de consumptieaardappelen gerooid.

Late oogst

De oogst van dit jaar is later dan gebruikelijk. In september waren alle beschikbare beregeningsinstallaties in gebruik omdat het te droog was en in oktober was het te nat om te oogsten.

Vooral in België en Nederland moest er afgelopen weekend nog heel veel gerooid worden. Sinds enkele dagen kan de oogst echter opnieuw beginnen en onder normale omstandigheden zal de oogst door de telers veilig worden binnen gehaald.

De kwaliteit is prima, maar extra aandacht en monitoring is nodig tijdens het bewaarseizoen omdat veel aardappelen in natte omstandigheden de bewaring binnen komen. In een enkele partij wordt wel eens bacterie of schimmel gemeld. Goede ventilatie en drogen is derhalve nodig.

Export

In de afgelopen weken was er sprake van een gestage export naar Polen en landen in Zuid- en Zuid-Oost Europa en deze duurt nog voort.

Alle tonnen die weg zijn, zijn tonnen die niet meer beschikbaar zijn voor de EU-5 markt. De verwerkers begonnen hun vraag vroeg dit seizoen. Het prijsniveau heeft een opwaartse trend sinds ongeveer 2 à 3 weken en voor de toekomst zal het afhankelijk zijn van de uiteindelijke definitieve oogst en de kwaliteit tijdens de opslag.

Hogere kosten

Over het geheel genomen merkt de NEPG op dat de productiekosten op het vasteland gestegen zijn.

Deze zullen de komende jaren blijven toenemen als gevolg van meer beregening, hogere oogstkosten door oogst onder nattere omstandigheden en vooral hogere bewaarkosten. Dit laatste als gevolg van de hogere kosten voor de alternatieven van CIPC en voor het schoonmaken van de opslagplaatsen. Hier moet rekening mee gehouden worden bij het afsluiten van de contracten van de volgende campagne.

De NEPG adviseert om het areaal in de volgende jaren niet meer uit te breiden. "Als we een normale oogst hebben met het bestaande areaal, zal de markt niet meer in balans zijn", zegt de secretaris van de NEPG.

NEPG

Lees ook in Akkerbouw

Duurzame bemesting van aardappelen

Aardappelen BELFertil en Belgapom bieden telers, teeltbegeleiders en adviseurs een gloednieuwe website aan rond duurzame bemesting van aardappelen. Je vindt er informatie en praktische tips om de efficiëntie van de bemesting te optimaliseren.
Meer artikelen bekijken