Startpagina Paarden

Verkiezing ‘Landbouwleven Paard van het Jaar’ 2019

Wat een jaar opnieuw voor de paarden die in België het levenslicht zagen! Overal ter wereld zetten deze fokproducten de grootste wedstrijden naar hun hand. Wie de kanshebbers bekijkt, zal inderdaad zien dat de concurrentiestrijd ongezien hard is. Quasi alle paarden op de shortlist hebben minstens één GP-overwinning op vijfsterrenniveau op hun naam staan in het afgelopen kalenderjaar. Het publiek beslist wie de prestigieuze titel ‘Paard van het Jaar’ mag dragen.

Leestijd : 4 min

Sinds jaar en dag organiseert Landbouwleven in samenwerking met Jumping Mechelen een referendum. Dat referendum geeft aan het publiek de kans om een Belgisch gefokt paard naar aanleiding van zijn of haar prestaties nog eens extra in de bloemetjes te zetten. Op die manier tracht de verkiezing de Belgische springpaardenfokkers en hun fokproducten de erkenning te geven die ze verdienen. U kunt hier stemmen.

Als we de wereldranglijst van de WBFSH er even bij nemen, dan zien we immers dat de drie grote Belgische stamboeken, te weten Z (Zangersheide), BWP (Belgisch Warmbloedpaard) en SBS (Belgisch Sportpaard) inderdaad respectievelijk de derde, vierde en zevende stek bekleden op mondiaal niveau. Een ongezien huzarenstukje van de Belgische fokkers.

Nominaties

Ook in dit pré-Olympisch jaar volgen de topprestaties elkaar in ijltempo op. Zo zette het Belgische team hun kandidatuur voor de Spelen in Tokio volgend jaar kracht bij door in Rotterdam de Europese titel met het team in de wacht te slepen. Claire Z (v. Clearway, Pieter Devos) en Igor (v. Emerald, Jos Verlooy) maakten deel uit van dit team. Igor voegde daar nog een individuele bronzen medaille aan toe, een knalprestatie van het fokproduct van Maarten Van Waes. Eerder in 2019 schreef Claire Z dan weer de Global Champions Tour-manche in Miami op haar naam. Igor zegevierde bij de start van het jaar in Tryon en recent werd de ruin nog tweede in de wereldbekermanche van Toronto.

Eveneens aanwezig in Rotterdam was Clintrexo Z, geboren en getogen op Stoeterij Zangersheide uit de combinatie Clintissimo Z en Rex Z. Met Christian Ahlmann in het zadel pakte Clintrexo Z teamzilver mee terug naar Lanaken. De hengst won overigens vorig jaar de wereldbekermanche in Mechelen en herhaalde die vijfsterrenoverwinning in de GP van Treffen begin februari. Wie Studbook Zangersheide vernoemt kan natuurlijk niet om Tobago Z (v. Tangelo van de Zuuthoeve) heen.

De tienjarige vos scheerde hoge toppen in 2019 met onder meer winst in de wereldbekerkwalificatie van Bordeaux en derde plaatsen in de wereldbekermanches van Amsterdam en Leipzig. Klap op de vuurpijl was de tweede stek in de GP van Aken. Daarin moest hij het evenwel afleggen tegen een ander Belgisch gefokt paard, de BWP’er Gazelle (v. Kashmir van Schuttershof). Met Kent Farrington was de merrie, geboren in het Oost-Vlaamse Sint-Pauwels als Gazelle ‘ter Elzen’, duidelijk de snelste in de meest prestigieuze GP van het jaar.

Het stopt evenwel niet bij bovenstaande prestaties. Ook Jasmien vd Bisschop (v. Larino) beleefde dit jaar haar grote doorbraak op het hoogste niveau. Daniel Deusser piloteerde de merrie onder meer naar de zege in de GP’s van Hamburg en Sopot. Winnen hoef je uiteraard ook niet te leren aan Gancia de Muze (v. Malito de Rêve). Voor de tweede keer al won de merrie de GP van de Stephex Masters in Wolvertem met Niels Bruynseels. Eerder was dit duo ook al goed voor de zege in de Global Champions Tour van Cannes.

Niels Bruynseels gooide ook met een andere Belgische troef hoge ogen. De sBs-er Delux van T&L (v. Toulon) was goed voor winst in de GP van Basel en belooft veel goeds voor de toekomst. Ook Pieter Devos heeft nog een tweede Belgische topper in de strijd. Met zijn intussen vijftienjarige Espoir (v. Surcouf de Revel) won hij dit jaar de GP van Doha. Last but not least komt de Ierse topruiter Shane Breen zich nog mengen in de debatten. Hij beleefde een boerenjaar met zijn elfjarige BWP-er Ipswich van de Wolfsakker (v. Carembar de Muze). Met deze ruin won hij onder meer de GP van Dublin in zijn thuisland.

PAARD

Stemming geopend

Veel kanshebbers dus, maar slechts één paard kan met de oppergaai aan de haal gaan. Wie dat wordt, beslis jij. Rep je dus naar de website van Landbouwleven (www.landbouwleven.be) en stem op jouw favoriet. De verkiezing loopt vanaf nu tot 15 december. Met een beetje geluk win je dankzij je stem ook nog eens vrijkaarten voor Jumping Mechelen en ben je erbij wanneer de uiteindelijke laureaat gehuldigd wordt.

Arnout Coppieters

Lees ook in Paarden

De fokkers belonen voor hun expertise

Paarden Begin vorig jaar wenste Landbouwleven een fijn 2022 toe aan Jan De Boitselier, manager van PaardenPunt Vlaanderen en paardenman pur sang. ‘Eigenlijk moeten we echt iets gaan doen om onze springpaardenfokkers te belonen voor hun inzet’, vernamen we toen. Dat werd dan vervolgd in april 2022, met de voorstelling van de Belgian Breeders Bonus.
Meer artikelen bekijken