Startpagina Paarden

Wie doet de Nekkerhal uit zijn voegen barsten?

De Mechelse Wereldbeker jumping werd in 2011 weggekaapt door onze landgenoot Grégory Wathelet aan het stuur van de al even getalenteerde Darco-zoon Copin Van De Broy. Sindsdien overheerst Belgische radarstilte de wereldbekerproef. Maar we hebben meer achter de hand, mocht een Belgische ruiter de hoogste trap van het podium niet halen. We hebben overal ter wereld opmerkelijk getalenteerde Belgisch gefokte paarden.

Leestijd : 3 min

België is een land barstensvol jumpingtalent. De levende haven van onze springsport bestaat, in volgorde van belangrijkheid, uit fokkers, ruiters en paarden. De ene groep kan niet zonder de andere. Men heeft aldus vrij snel een grote groep mensen bij elkaar en het is goed om daar even bij stil te staan. Jumping Mechelen zet elk jaar opnieuw de link tussen fokkerij en sport op elk niveau in de kijker en dit is een van de belangrijke pijlers in het succesverhaal van de Memorial Eric Wauters. Een succesvolle paarden- vijfdaagse komt er niet zomaar. Een fokproduct met talent ook niet!

Talent scouten op Jumping Mechelen

Vaste bezoekers van de finale vrij springen voor 2- jarigen kennen de partituur van buiten: volk, veel paardenvolk rond de piste. Fokkers, hengstenhouders, handelaars op zoek naar de topper in spe… Nergens klopt het hart van de Belgische springpaardenfokkerij zo hard als die dag in en rond piste B. De dag kabbelt daarna pittig verder met de springproeven van de 6- en 7-jarige hengsten. Het klapstuk is de zwaarste proef oftewel de Open Sires of the World, proeven die de tand des tijds met glans doorstaan. Vaderdieren aan het werk zien in de Nekkerhal is een feest van horen en zien, van praten en discuteren, van kijken en kiezen. En van genieten!

Jumpingland

De drie Belgische stamboeken bevinden zich in de Top 10 van de WBFSH bij dit jaareinde. Zangersheide op 3, BWP op 4 en SBS op 7. Oude en nieuwe vaderlijnen en merriestammen kruisen er de degens op weg naar een toekomst in de sport. Dit is natuurlijk een delicate opdracht, die niets wordt zonder een solide basis. En solide is onze basis wel zeker. Uitermate ervaren en gereputeerde fokkers nestelden zich zowel in de plat pays, in de Henegouwse heuvels als in de valleien van onze Ardennen. Hun keuzes zijn meer dan doordacht. Ze zijn gewapend tegen tegenslag en klaar voor elk bijkomend succes. Ervaring loont maar bijkomende kennis is onmisbaar. Hoog tijd voor een goede portie chauvinisme. Kom deze dus maar bijtanken op Jumping Mechelen.

Onze toppers

We staan aan de vooravond van een Olympisch jaar. Dit jaar was er een van bijzondere successen voor onze springduivels. Europees teamgoud en zilver in de Nations Cup hebben ons land alweer op de kaart gezet. Wat een vijver barstensvol talent op wereldniveau hebben we aan Grégory Wathelet, Jérôme Guéry, Jos Verlooy, Pieter Devos, Niels Bruyseels, Olivier en Nicola Philippaerts, tenoren van deze beide knalprestaties onder de bezielende leiding van Peter Weinberg. En hun paarden natuurlijk, allen vechters, volhouders, afwerkers, krachtpatsers o zo wendbaar over het hoge hout. Hun namen weerklonken in de hoogste gelederen van de springsport dit jaar: Nevados, Extra, Quel Homme, Jenson van ’t Meulenhof, Claire, Igor. Natuurlijk zijn er meer …. ruiters en toppaarden, maar dit jaar heeft de hele paardensportwereld deze topprestaties wereldwijd gerapporteerd gezien.

De volgende grote afspraak is de Nekkerhal tussen Kerst en Nieuwjaar waar onze beste springruiters de strijd aangaan met de sterkste concurrentie.

Drie wereldbekers

Jumping Mechelen tekent voor drie Wereldbekers: jumping, dressuur en vierspan. In 2017 zette Jorinde Verwimp met Tiamo de werelbekerkwalificatie dressuur op haar naam. Ook in de FEI Wereldbeker Vierspan hebben we onze vaste waarden met Glenn Geerts en Edouard Simonet.

Op www.jumping-mechelen.com kan u de Wereldbeker van uw keuze ontdekken.

U kiest er voor één discipline, of gewoon voor alle drie!

Patricia Borgenon-Parein

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken