Startpagina Agribex 2019

Unanieme tevredenheid over sfeer en verkoop op Agribex

Agribex 2019 heeft 97.000 bezoekers aangetrokken, een fractie minder dan de editie van twee jaar geleden. Toch is de beursorganisatie zeer tevreden. De sfeer was goed en veel standhouders verkochten meer dan tijdens de vorige editie. Dat het aantal bezoekers niet groeit, baart weinig zorgen, omdat het aantal landbouwers nu eenmaal krimpt.

Leestijd : 6 min

Stefaan Forret, voorzitter van het beurscomite van Agribex, blikt met tevredenheid terug op de beurs. Hij en zijn collega-sprekers tijdens de slotpersconferentie waren het unaniem eens dat de sfeer op de beursvloer uitstekend was. De twee eerste dagen lag het bezoekersaantal op hetzelfde niveau als de vorige editie 2 j aar geleden. De opgewaardeerde professionele dag met gratis parking en een gratis middagmaal voor de bezoeker is algemeen goed onthaald.

De eerste drie beursdagen speelde het goede weer de organisatoren wat parten in de bezoekerscijfers. De klimatologische omstandigheden waren goed om het veldwerk voort te zetten. Zeker Franstalig België was duidelijk minder aanwezig de eerste drie beursdagen, maar dit is op vrijdag en zaterdag ingelopen.

Algemeen mag gesteld worden dat de exposanten positieve contacten overhouden aan Agribex 2019. Ze zijn tevreden dat de hoofdmoot bezoekers professionele boeren waren. Volgens Forret zijn er deze editie terug meer verkopen op de beurs genoteerd. De exposanten klonken inderdaad best tevreden zondagmiddag.

De diverse (sector)voorzitters van Agribex kijken tevreden terug op het beursverloop.  Enkelen vallen net buiten beeld op foto.
De diverse (sector)voorzitters van Agribex kijken tevreden terug op het beursverloop. Enkelen vallen net buiten beeld op foto. - Foto: T.D.

Positieve evaluatie

Ook de thema-eilanden krijgen terug een positieve evaluatie mee. ‘Workshop Live’ en ‘Smart Farming’ waren opnieuw een groot succes bij zowel de jeugd als de (oudere) professionele bezoeker. Volgens Stefaan Forret is de sector echt op zoek naar nieuwe technologieën om zijn activiteiten economischer en ecologischer te maken.

Voor het eerst werd er een Ladies’Day georganiseerd. Binnen Fedagrim was Gracienne Geenens de drijvende kracht achter het evenement. Zij bemerkt dat deze eerste editie een enorm succes was en het concept voor herhaling vatbaar is. Het initiatief blijkt ook enorm gewaardeerd door de vrouwen die tijdens deze dag zijn langsgekomen. Geenens bewondert de krachtige persoonlijkheid en de passie die de vrouwen leggen in hun bestaan in de land- en tuinbouw. Agribex had zijn exposanten opgeroepen om tijdens de Ladies’Day een extra inspanning te doen voor de aanwezige vrouwen. Een opvallend groot aantal exposanten gaf hier gehoor aan.

Verkopen van landbouwmachines

Paul Dierickx gaf tijdens de slotpersconferentie een overzicht van de verkopen binnen de sector van tractoren en overige machines. Hij concludeert dat 2019 geen slecht jaar zal zijn voor wat de tractorverkoop betreft. Er is een terugval, maar deze zal minder sterk zijn dan eerder gedacht. Wat de omzet uit de tractorverkoop betreft, zal deze op hetzelfde niveau zitten, zo niet zelfs hoger. Wat grote oogstmachines betreft zoals maaidorsers, grootpakpersen en hakselaars is de laatste jaren de markt sterk ingekrompen. “Maar nu zitten we aan een consolidatie”, geeft Dierickx aan. Het aantal contacten op de beurs doet hem vermoeden dat er geen verdere daling is.

Joost Vandesteene, sectorvoorzitter landbouwmachines, geeft aan met een typisch Agribex jaar te maken te hebben. Het was een kalme, moeizame opstart in de machineverkoop eerder dit jaar met verkopen op de beurs. Hiermee treedt hij dus de bevindingen van Stefaan Forret en Paul Dierickx volmondig bij. Ook hij uit zich optimistisch en geeft aan vele professionele contacten gehad te hebben.

Zoektocht naar nieuwe technieken

Vandesteene merkt veel interesse in nieuwe technieken. “Zelf hebben we een schoffelrobot op onze stand staan, waar veel vragen over worden gesteld, maar ik merk ook uit de veeteeltsector dat er veel vraag is naar automatische voederinstallaties”. Joost Vandesteene besloot zijn toelichting met de stelling dat hij erbij blijft dat een Agribex-jaar een beter verkoopjaar is dan een jaar waarin er geen beurs is.

Dries Van Hessche, die spreekt vanuit de stallenbouw en veeteeltuitrusting, treed zijn voorgangers volmondig bij wat de algemene sfeer betreft. Hij ziet dat de bezoeker kijkt naar efficiëntieverbetering en automatisering. Het thema-eiland ‘Feed the future’ waar een label voor dierenwelzijn werd gepresenteerd, werd goed onthaald door standhouders en bezoekers.

Gracienne Geenens sprak op de slotpersconferentie als sectorvoorzitter tuin en groene zones. Ze gaf aan dat het aantal bezoekers in hal 8 en de patio, de beursvloer waar tuin en park verzameld stond, ietwat onder de verwachting lag. Ook de exposanten uit de groene sector geven aan al lang niet meer zo veel op de beursvloer zelf verkocht te hebben. Geenens bemerkte nog dat de groene sector ook al drie jaar kampt met de gevolgen van droogte en dit heeft zijn weerslag in de verkoop. Niettemin wordt 2019 met een positieve indruk afgesloten. De sectorvoorzitster besluit ook dat tuin en park zijn plaats heeft op Agribex en dat er zelfs nog ruimte is om te groeien.

Deze editie werd geen thema-eiland voor de tuin- en parksector ingericht. Er werd gekozen om de middelen hiervoor anders te besteden en om een ‘garden passion’ gevoel te creëren door de aankleding van de beursvloer met groen tapijt en met bomen in de patio en hal 8. Hiernaast werden alle gemeentebesturen en vele (semi)-overheden uitgenodigd tijdens de professionele dag.

Pijnpunten aangehaald

Jos Lowette, sectorvoorzitter distributie, merkt een grote interesse in alles wat digitalisering betreft en volgens hem moeten de dealers zich hierin zeker gaan specialiseren. Een pijnpunt vanuit de dealers is dat er tijdens een beurs een grote prijzenslag is bij de ‘grote’ machines. Dit is volgens Lowette goed voor de klant en de fabrikant, maar meestal niet goed voor de dealer.

Hiernaast blijft het vinden van mechaniekers een heikel punt. Hij apprecieert de inspanningen die de Thomas Moreschool reeds voor de derde maal levert voor het thema-eiland ‘Workshop Live’. “Dit is een echte schot in de roos”. Geenens wijst erop dat het tekort aan mechaniekers tevens geldt voor tuin- en parkmachines. Daarom zijn ook tuinbouwmachines opgenomen op het thema-eiland ‘Workshop Live’.

Tijdens de beurs sleutelden leerlingen en docenten van de hogeschool Thomas More live aan machines, met als doel meer mensen voor technische beroepen warm te maken.
Tijdens de beurs sleutelden leerlingen en docenten van de hogeschool Thomas More live aan machines, met als doel meer mensen voor technische beroepen warm te maken. - Foto: TD

Veeteelt blijvend belangrijk

Voor de eerste keer in de geschiedenis van Agribex ging de officiële opening door in de grote wedstrijdring, in de nabijheid van de dieren en hun kwekers. “Dit getuigt van het belang dat Fedagrim aan onze sector schenkt, onderstreept Jean Devillers”, voorzitter van Brussels Livestock Show. Hij voegt eraan toe dat het partnerschap met Fedagrim vandaag springlevend is, en noodzakelijk. “Het is enkel dankzij hun steun dat de dierententoonstellingen en -wedstrijden kunnen georganiseerd worden in Brussel. Overheidsinstanties geven ons geen enkele financiële steun meer om dit anders in te richten...”

Jean Devillers is tevreden met de belangstelling van de bezoekers voor het veeteeltprogramma. Het publiek was gedurende de hele beurs aanwezig. De prijskamp voor witblauwen trok meer bezoekers dan vorige editie en was een waar succes. Niet alle aanwezige veehouders namen deel aan de prijskampen, maar begaven zich toch naar het veeteeltgebeuren om een aangenaam moment te beleven in aanwezigheid van collega’s en kennissen.

Voor de eerste maal werden er ‘ovinpiades’ voor jonge schapenhouders georganiseerd en het trok een massa volk. 35 à 40 jonge schapenhouders uit Vlaanderen en Wallonië waren aanwezig.

Devillers geeft aan dat het Livestock Forum, een podium met meerdere informatiesessies, wat herwerkt kan worden in de toekomst. Iedere dag een specifiek thema meenemen is een van de ideeën om dit te ondervangen. Op deze wijze kunnen de organisatoren een aantrekkelijker programma uitwerken.

We kunnen nog meegeven dat de #Welovelocal zone een 15-tal producenten uit het Noorden en Zuiden van het land bijeenbracht. Ook dit miste zijn doel niet. “Een verhoging van het aantal exposanten wordt hier niet echt nodig geacht. Er was voldoende diversificatie in het productaanbod en iedere exposant moet zijn inspanning zien te rentabiliseren”.

Kwaliteit primeert

Stefaan Forret sloot de persconferentie af met de duidelijke stelling dat Agribex een professionele beurs blijft en dat het niet hun doel is om te mikken op een groot bezoekersaantal. Fedagrim is er zich van bewust dat het aantal bezoekers daalt, volgens dezelfde trend van de afname van het aantal landbouwers. De dynamiek van de organisatie levert volgens Forret mooie resultaten op en het is nog steeds hun doel om exposanten en klanten tevreden te stellen en hen voldoende te informeren voor een aankoop.

Agribex 2019 mocht zo’n 97.000 bezoekers verwelkomen. Dat is net iets onder het bezoekersaantal van 2 jaar terug, zo’n 100.000. Tijdens de officiële opening werd meegegeven dat dit het streefdoel was.

Tim Decoster

Lees ook in Agribex 2019

Meer artikelen bekijken