Nieuwe frietfabriek Farm Frites in Kazachstan

Elk jaar groeit de wereldwijde vraag naar friet met enkele procenten.
Elk jaar groeit de wereldwijde vraag naar friet met enkele procenten. - Foto: LBL

Farm Frites had al productielocaties in Nederland, België (Lommel), Polen, Egypte, Argentinië en binnenkort ook China. Het familiebedrijf kondigde eerder al aan naast het Chinese project nog te werken aan nieuwe fabriek buiten de EU. Farm Frites wil in 2025 meer dan 1 miljoen ton frites produceren ofwel 50% meer dan nu. Het bedrijf zal dan in omzet, nu circa 300 miljoen euro, ook fors groeien.

Nu blijkt de keuze van de frietfabrikant dus op Kazachstan, op de rand van Azië en Europa, te zijn gevallen. De keuze voor Kazachstan is begrijpelijk gezien de omvang van de akkerbouw in het immense land. Kazachstan is ruim 2,7 miljoen km² groot, tegen België 30.500 km². Het akkerbouwareaal overschrijdt er de 20 miljoen hectare. Professionele bedrijven zijn in omvang vaak groot, met veel bedrijven van 500 tot 1.000 hectare maar ook agroholdings die eerder tienduizenden hectares omvatten.

Bovendien is de akkerbouw in Kazachstan snel aan het moderniseren. Claas bijvoorbeeld heeft de afgelopen jaren vol ingezet op de verkoop van oogstmachines in het land. De locatie in Zuid-Kazachstan maakt bovendien relatief eenvoudige export naar China en Rusland mogelijk. Dat is ook wel nodig want Kazachstan zelf mag dan enorm groot zijn, de bevolking is met 18 miljoen zielen bescheiden.

Jan Cees Bron

Meest recent

Meest recent