Startpagina Economie

Mondiale prijzen landbouwproducten omhoog

De internationale koersen voor agrarische grondstoffen zijn in december duidelijk. Dat blijkt uit de FAO-voedselprijsindex. De prijs voor plantaardige olie steeg met 9,4% het sterkst, maar ook zuivel en suiker stegen duidelijk in prijs. De graanprijs steeg in december licht en de vleesprijs bleef zo goed als gelijk.

Leestijd : 2 min

De FAO-voedselprijsindex is een initiatief van de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, de FAO. De index gebruikt de gemiddelde prijsniveaus van de periode van 2002 tot en met 2004 als basis. De totale index ging in december met 2,5% omhoog tot 181,7 punten. Dat is nog altijd 25% onder de piek van 230 punten in 2011.

De graanprijzen gingen in december gemiddeld met 1,4% omhoog en dan vooral omdat China meer tarwe koopt en omdat het aanbod wordt beperkt doordat stakingen leiden tot logistieke problemen in Frankrijk. De prijs van plantaardige olie klom naar het hoogste niveau sinds 25 maanden. De prijs van palmolie neemt snel toe, maar ook soja, zonnebloem en raapzaadolie worden deze maand beter betaald.

De prijsstijging is gevolg van kleinere productievolumes. De plantaardige olie raakt bij ons vooral de veevoederprijs. De gemiddelde prijs van plantaardige olie ligt overigens nog altijd 8,9% lager dan in 2018 en over geheel 2019 is sprake van het laagste jaargemiddelde sinds 2006.

De zuivelprijs steeg 3,3% ten opzichte van november. Kaasprijzen gingen na maandenlang gedaald te zijn met bijna 8% omhoog. Zowel de EU als Nieuw-Zeeland hebben minder product beschikbaar. Ook de prijs van magere melkpoeder steeg, terwijl de prijzen voor boter en vollemelkpoeder dalen. Prijzen liggen zo’n 6% hoger dan vorig jaar.

De suikerprijzen gingen in december 4,8% omhoog ten opzichte van november. Het is de derde maand op rij dat de prijs stijgt. De prijsstijging lijkt vooral gevolg te zijn van aantrekkende olieprijzen. Hogere olieprijzen maken dat bijmenging aantrekkelijker wordt. In Brazilië wordt meer suikerriet verwerkt tot bio-ethanol. De prijsstijgingen bleven uiteindelijk beperkt omdat de Braziliaanse munt in waarde steeg ten opzichte van de dollar. Maar ook de suikeroogst in India, een grote producent, lijkt groot uit te pakken.

De vleesprijs bleef stabiel.

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken