Startpagina Actueel

SALV zet extra in op verdienmodellen in de land- en tuinbouw én op voedselbeleid

De SALV, de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij, werkt aan een advies over verdienmodellen in de land- en tuinbouw én een advies over voedselbeleid. Dat vertelden voorzitter Hendrik Vandamme en secretaris Koen Carels woensdagmorgen aan de Vlaamse parlementsleden in de commissie Landbouw.

Leestijd : 2 min

Deze morgen gingen Hendrik Vandamme en Koen Carels van de SALV langs in de commissie Landbouw in het Vlaams Parlement. Naast een voorstelling van de adviesraad werd ook ingegaan op een aantal belangrijke thema’s.

De SALV is een Vlaamse adviesraad die de Vlaamse regering en het Vlaams parlement adviseert over landbouw en visserij in de brede zin van het woord. Deze is ingebed bij de SERV, de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, en bestaat uit een heel breed veld aan organisaties. In totaal zijn er 20 vertegenwoordigers, afkomstig uit 19 belanghebbendenorganisaties. Hendrik Vandamme is voorzitter, Koen Carels secretaris.

Nog proactiever werken

De SALV zet dit jaar extra in op een advies rond verdienmodellen in de land- en tuinbouw en rond het voedselbeleid. “Binnen enkele maanden zullen we hierover met nota’s naar buiten komen”, aldus Hendrik Vandamme. Er liggen nog belangrijke ijzers in het vuur, zoals adviezen en nota’s rond het GLB, de aandacht voor de brexit en andere handelsakkoorden, en niet het minst de Green Deal, de toekomst van de jonge landbouwers, en andere aspecten van land- en tuinbouw in Vlaanderen en in Europa.

In het najaar wordt de SALV opnieuw samengesteld. “De aanwezigheidsgraad in de SALV is groot, wat duidt op een goede cultuur en een breed draagvlak.” Ook over het opvolgen van adviezen is men bij de SALV tevreden. “Er is een grote luisterbereidheid bij de leden en de organisaties, ook richting politieke beleidsmakers.”

De tijd om advies te verlenen, 30 dagen, kan echter vrij krap zijn - zeker in een spoedprocedure van 5 dagen - om tot een breed gedragen consensus te komen. “We geven belangrijke signalen aan beleidsmakers, die ons in grote mate opvolgen.” Wel zou men bij de SALV vaak vlugger in een adviesprocedure willen worden betrokken. “Onze stem mag iets vroeger worden gehoord”, bevestigt voorzitter Hendrik Vandamme, die heel tevreden is over de eigen werking - ook van de drie voltijdse medewerkers en de stagiairs.

Evenement in Limburg

“Het blijft belangrijk om op het juiste moment te kunnen schakelen”, zegt secretaris Koen Carels. “De thema’s die we behandelen zijn heel breed. We komen ofwel aan het begin, ofwel aan het einde van een procedure in beeld.” Rekening houdend met verschillende middelen wordt in de toekomst nog proactiever gewerkt.

Nog dit : er komt ook dit jaar weer een evenement, waarop externen worden uitgenodigd. Deze keer trekt de SALV eind juni richting Limburg, voor een kennismaking met het bedrijf DronePort en met Proefcentrum Fruit. En daar zal ongetwijfeld niet alleen over lekkere Belgische wijnen worden gepraat.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken