Startpagina Actueel

Wordt Europese wijk straks ingepalmd door honderden boeren en tractoren ?

De landbouworganisaties Boerenbond, ABS en FWA riepen hun leden op deze middag naar Brussel te komen, naar aanleiding van de Europese top over de Europese meerjarenbegroting 2021-2027. De Waalse landbouwfederatie FWA liet woensdag weten ‘enkele honderden boeren’ en ‘een honderdtal tractoren’ in de hoofdstad te verwachten. Ook Boerenbond verwacht een aantal tractoren vanuit Vlaanderen, al zullen wellicht veel boeren met het openbaar vervoer naar Brussel komen.

Leestijd : 2 min

De landbouworganisaties houden met ‘de lunch van de toekomst’ een ludieke actie in het centrum van de Europese wijk. “Voldoende financiële middelen beschikbaar hebben voor het toekomstige gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) is van levensbelang voor onze Vlaamse land- en tuinbouw”, meent het ABS. De Waalse boeren komen in een tractorcolonne naar Brussel.

Om 13 uur verzamelen de landbouwers op het Schumanrondpunt, in de Europese wijk. “Zeker voor de ochtendspits zullen zich dus geen problemen stellen”, zegt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme. “Het begin van de avondspits zal misschien wat moeilijker verlopen. Verwacht geen Nederlandse toestanden, maar er zullen wel landbouwwerktuigen naar Brussel rijden.”

Bij Boerenbond lijken ze er niet van uit te gaan dat de actie tot veel hinder zal leiden in de hoofdstad. “We verwachten een veertigtal tractoren, maar dat kunnen er altijd meer of minder zijn”, zei woordvoerster Vanessa Saenen eerder.

In de meerjarenbegroting zoals die nu voorligt zou de directe inkomenssteun met 5 % afnemen, en de steun voor plattelandsontwikkeling zou 15 % lager liggen: “onaanvaardbaar en moet bijgestuurd worden”, aldus het ABS in een persbericht.

Belga

Lees ook in Actueel

Wat staat er op het spel op 9 juni?

Verkiezingen Op 9 juni zijn er verkiezingen voor het Vlaams parlement, het federaal parlement en het Europees Parlement. In dit artikel gaan we alvast wat dieper in op de verkiezingen op Vlaams en federaal niveau. We zetten een aantal praktische zaken op een rijtje en we gaan kort in op het belang van deze verkiezingen.
Meer artikelen bekijken