Startpagina Economie

Crevits noemt studie naar mengen van bierresten in veevoeder "zeer beloftevol"

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) reageert enthousiast op de studie waaruit blijkt dat het mengen van bijvoorbeeld bierresten (bierdraf) in veevoeder kan leiden tot klimaatwinsten. In antwoord op een vraag van N-VA-parlementslid Joris Nachtergaele noemt ze de studie van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) daarover "bijzonder beloftevol". Er komt ook een vervolgonderzoek.

Leestijd : 2 min

Uit een studie van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) blijkt dat de veehouderij klimaatwinsten kan realiseren door bierdraf - een restproduct bij het brouwen van bier- en koolzaadschroot - een overblijfsel uit de verwerking van koolzaad voor de olie-industrie - te mengen in veevoeder. In de studie is sprake van 13% minder methaanuitstoot per liter melk. Van alle broeikasgassen die de Vlaamse landbouwsector uitstoot, is de helft methaan (51%).

In antwoord op een vraag van Joris Nachtergaele (N-VA) noemt minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) de resultaten van de studie "bijzonder beloftevol". "De resultaten zijn beloftevol omdat we op die manier bijproducten die niet voor de mens consumeerbaar zijn, kunnen inzetten om hoogwaardige eiwitten te produceren", aldus Crevits. De CD&V-minister wijst er wel op dat er momenteel onvoldoende koolzaadschroot en bierdraf is om alle koeien te kunnen voederen.

"We produceren in België veel verschillende bieren, maar de hoeveelheid bierdraf volstaat niet om alles op te lossen", klinkt het. De CD&V-minister kondigt wel bijkomend onderzoek aan. Zo zal bijvoorbeeld onderzocht worden of dezelfde klimaatwinsten ook niet kunnen behaald worden op andere manieren, bijvoorbeeld door het gebruik van resten in het productieproces van bio-ethanol. Vraagsteller Nachtergaele reageert tevreden op het antwoord van de minister. Volgens Nachtergaele spelen onderzoek en innovatie een sleutelrol in de klimaatuitdagingen van de Vlaamse melkveesector. "Samen met de minister blijven we deze evolutie verder opvolgen in het parlement en streven we op deze manier naar klimaatvriendelijke melk".

Belga

Lees ook in Economie

Lijnzaadsector trekt aan alarmbel over importtarieven op Russische landbouwproducten

Economie De sector van lijnzaadverwerkende bedrijven -in België vooral familiebedrijven- trekt aan de alarmbel rond het voorstel van de Europese Commissie om de invoertarieven voor graan, oliezaden en afgeleide producten uit Rusland en Wit-Rusland te verhogen. "Dat betekent een zware klap voor het voortbestaan van de Europese bedrijven die lijnzaad verwerken", klinkt het in een persbericht van Liprobel, de organisatie die de belangen van producenten van plantaardige oliën en vetten behartigt.
Meer artikelen bekijken