Startpagina Akkerbouw

Aardappelseizoen 2020/2021 wordt uitdaging, volgens NEPG

Als er ook dit jaar weer een stijging is van het areaal consumptieaardappelen, in combinatie met een gemiddelde opbrengst, kan de balans tussen vraag en aanbod worden verstoord wat kan leiden tot prijsdruk voor de telers, zo stelt de NEPG (North-western European Potato Growers).

Leestijd : 2 min

Voor Groot-Brittannië, ook één van de NEPG-landen kan deze veronderstelling nog niet worden gemaakt. Ook de Brexit tijdens het komende aardappelseizoen kan invloed hebben op de stroom aardappelen en aardappelproducten, een van de komende uitdagingen voor de aardappelketen. Op dit moment is de markt in balans, ondanks de grotere oogst.

Bewaarkwaliteit is goed

Over het algemeen is de kwaliteit in de bewaring goed, hoewel er wel meldingen zijn van kiemen en veroudering, en sommige partijen moesten eerder worden verkocht dan gepland. De NEPG vraagt zich af wat de kwantiteit en kwaliteit van de voorraden zal zijn aan het einde van het voorjaar. In sommige landen vormt de kwaliteit in de bewaring een uitdaging.

De voorraadinventarisatie begin februari in België laat hogere voorraden zien dan vorig jaar, maar lager dan in 2018 volgens de telersenquête in België.

Contractprijzen omhoog

Voor volgend seizoen worden contracten getekend met de verwerkende industrie, soms met enige tegenzin vanuit de telers. Aflandprijzen in deze contracten op het vasteland blijven hetzelfde of zijn iets lager dan vorig seizoen en voor de langere bewaring zijn de contractprijzen gestegen.

De vraag is wat de invloed van nieuwe regelgeving zal zijn op de kostprijs voor de telers met de extra kosten voor bewaring en andere nieuwe beperkingen zoals het verbod op het gebruik van Diquat.

Omdat CIPC voor kiemremming volgend seizoen niet is toegestaan, wordt het technisch en financieel een zeer uitdagend jaar voor telers die hun aardappelen langer bewaren.

De verwachting is dat er in het najaar tijdelijk iets meer aanbod zal zijn van aardappelen af land, omdat veel telers zich nog niet bewust zijn van de gevolgen van het verbod op CIPC. Het risico dat de hoeveelheid en/of de kwaliteit van de aardappel verloren gaat, is bijzonder groot.

Overaanbod op komst?

Ondanks dat de vraag vanuit de verwerking op het continent groeit, geeft de NEPG aan dat het areaal nog meer is gegroeid en onder de gemiddelde groei- en oogstomstandigheden zou dit kunnen leiden tot een overaanbod van grondstof vooral voor de af land en korte bewaarperiode.

NEPG

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken