Startpagina Economie

Italië vraagt vanwege corona om uitstel Europese papierwinkel landbouwers

De Italiaanse landbouwminister Teresa Bellanova heeft de Europese Commissie gevraagd deadlines voor aanvragen voor directe betalingen en geld uit het plattelandsontwikkelingsprogramma met 1 maand uit te stellen. Normaal moeten deze aanvragen respectievelijk 15 september en 31 december ingediend zijn. Veel Italiaanse boeren zouden in hun werk gehinderd worden door de uitbraak van het coronavirus (COVID-19).

Leestijd : 2 min

Italië telt circa meer dan 1 miljoen landbouwbedrijven. Het land is van de grotere landen het meest op biologische productie gericht. De landbouw wordt volgens Bellanova zwaar geraakt door corona. Zeker in Noord-Italië ligt logistiek deels stil. Het is volgens Bellanova ook lastig om bij landbouwers controles uit te voeren op de plattelandsontwikkelingsprogramma’s.

Bellanova heeft de Commissie ook gevraagd om meer tijd te krijgen voor het implementeren van bepaalde promotie- en steunprogramma’s. Het gaat om noodprogramma’s die voorzien zijn in de ‘gemeenschappelijke organisatie van agrarische markten’. Het gaat nu onder meer om programma’s voor de promotie van fruit, groenten, olijfolie en wijn.

Italië is van alle landen in de EU het zwaarst door het coronavirus getroffen. Er zijn bijna 4.000 besmettingen en bijna 150 doden genoteerd. Het land heeft scholen en universiteiten, festivals en beurzen gesloten. Voetbalwedstrijden worden zonder publiek gespeeld en wielerwedstrijden zijn afgelast. Toeristische trekpleisters zijn geeld gesloten.

De regering trok al 3,6 miljard euro noodsteun uit maar de economie lijkt dicht bij een recessie. De meest getroffen regio, Lombardije, is goed voor 40% van de industriële productie van het land. De economie was al niet sterk: in 2019 was de economie nauwelijks groter dan 15 jaar eerder.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Lijnzaadsector trekt aan alarmbel over importtarieven op Russische landbouwproducten

Economie De sector van lijnzaadverwerkende bedrijven -in België vooral familiebedrijven- trekt aan de alarmbel rond het voorstel van de Europese Commissie om de invoertarieven voor graan, oliezaden en afgeleide producten uit Rusland en Wit-Rusland te verhogen. "Dat betekent een zware klap voor het voortbestaan van de Europese bedrijven die lijnzaad verwerken", klinkt het in een persbericht van Liprobel, de organisatie die de belangen van producenten van plantaardige oliën en vetten behartigt.
Meer artikelen bekijken