Startpagina Actueel

Groep van wetenschappers: ‘Het GLB moet stoppen natuur te vernietigen’

Meer dan 3.600 wetenschappers uit 63 landen zeggen dat het Commissievoorstel voor het nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) drastisch moet verbeteren om de ondergang van ons milieu tegen te gaan. 137 Belgische wetenschappers ondertekenden de studie. De wetenschappers stellen tien dringende actiepunten voor: van voedselzekerheid en biodiversiteitsbehoud tot klimaatmitigatie.

Leestijd : 2 min

Meer dan 3.600 wetenschappers onderschrijven dat het huidige GLB bijdraagt aan de biodiversiteits- en klimaatproblemen. Bovendien pakt het de socio-economische uitdagingen op het platteland niet krachtdadig aan. Ook de criteria om GLB-subsidies te ontvangen zijn oneerlijk en schieten hun doel voorbij: subsidies worden onrechtvaardig verdeeld en bovendien financiert het GLB praktijken die biodiversiteitsverlies, klimaatverandering en bodem- en landdegradatie veroorzaken.

Ecologisch recept

Dit statement komt er op een belangrijk moment, omdat de volgende periode van GLB-financiering (2021-2027) wordt onderhandeld. Ook het bedrag dat naar landbouwsubsidies zal gaan en de subsidievoorwaarden staan ter discussie. Zoals het er nu uitziet, dreigt het GLB de Europese Green Deal te ondermijnen.

De wetenschappers eisen dat 10% van het landbouwareaal besteed wordt aan natuurlijke habitats zoals hagen, bloemstroken of vijvers. Ze zijn ook bezorgd over de houding van nationale regeringen en de Landbouwcommissie van het Europees Parlement (COMAGRI) die hun klimaatambities afzwakken om de belangen van enkelen te verdedigen ten koste van velen.

De wetenschappers lanceren met hun tienpuntenplan een ecologisch recept voor een structurele verandering binnen de landbouw.
De wetenschappers lanceren met hun tienpuntenplan een ecologisch recept voor een structurele verandering binnen de landbouw. - Foto: Pixabay

De wetenschappers lanceren met hun tienpuntenplan een ecologisch recept voor een structurele verandering binnen de landbouw. Termen als multifunctionaliteit, monitoring en handhaving klinken als EU-beleidsjargon, maar het zijn essentiële stappen om de Europese natuur te beschermen.

Het GLB moet stoppen met het financieren van destructieve praktijken. Natuurpunt vraagt onmiddellijk de gekoppelde steun te beëindigen en geleidelijk de directe betalingen af te bouwen om de omschakeling naar natuurinclusieve landbouw te subsidiëren. Op Vlaams niveau kijkt Natuurpunt uit naar de afbouw van de zoogkoeienpremie, zoals beloofd in het Vlaams regeerakkoord.

Vast in een systeem

“Momenteel is de inkomenssteun die een landbouwer krijgt gelinkt aan de grootte van zijn bedrijf: 20% van de boeren krijgt 80% van de subsidies”, zegt Bert Boonen, beleidsmedewerker Natuurpunt. “Boeren zitten hier vast in een systeem waarbij degenen met het meeste land het meeste geld ontvangen. Hierbij wordt amper rekening gehouden met de ecologische waarde van hun land.” Recent onderzoek van de New York Times bracht al aan het licht hoe het GLB oligarchische en agro-industriebelangen dient.

Landbouw Natuurpunt/Bert Boonen

Lees ook in Actueel

Bijna 2.000 ha nieuw bos in Vlaanderen sinds 2019

Milieu Sinds 2019 is er bijna 2.000 ha nieuw bos bijgekomen in Vlaanderen, meldt het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. De helft daarvan plantte de Vlaamse overheid, maar ook lokale besturen droegen bij. Om hun bijdrage te eren, werden er op 14 mei in Brugge Boslabels uitgereikt aan de gemeenten die het meeste bos plantten.
Meer artikelen bekijken