Startpagina Economie

Kalfsvleesproducent Vanlommel: onderschat crisis niet

Kalfsvleesproducent Vanlommel is kwetsbaar voor het coronavirus, en neemt daarom zelf extra maatregelen. Een groot deel van de afzet gaat naar Italië. Vooralsnog loopt de afzet door, aldus commercieel directeur Marcel Heylen. “Maar de situatie kan elke minuut veranderen. De impact kan groot zijn als de economie daar stil valt. Hopelijk begrijpt iedereen dat.”

Leestijd : 2 min

Vanlommel is de grootste Belgische kalfsvleesproducent. Het bedrijf concurreert onder meer met VanDrie Group, dat in België ook kalverplaatsen heeft en een slachthuis in Hasselt. Het Nederlandse VanDrie haalt zowat een kwart van haar omzet uit Italië, blijkt uit hun jaarcijfers. “Bij ons is dat wel vergelijkbaar”, aldus Heylen.

“Italië is echt een kalfsvleesland. Ze houden van goed eten.” Het grootste deel van de afzet van Vanlommel gaat naar de retail. Een meevaller, want vooralsnog blijven supermarkten wel open. Restaurants bijvoorbeeld zijn goeddeels gesloten. Volumes blijven dus op peil. “Maar we vrezen wel een beetje voor de klap die nog komen gaat, als de Italiaanse economie in zwaar weer terecht komt. Dat risico bestaat. We mogen de crisis niet onderschatten.”

Heylen hoopt dat de regering doortastend is. Zelf doen ze al van alles. Vanwege de link met Italië maar ook de omvang van de uitbraak net over de grens in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, waar de overheid vanwege de snelle groei van besmettingen een soort halve lockdown heeft afgekondigd. Vanlommel bevindt zich circa 35km van de grens.

“We zijn ons bewust van onze kwetsbaarheid. We hebben veel vrachtwagens die uit Italië terugkomen. We verplichten die chauffeurs een mondkapje te dragen, en ontsmetten de wagens extra. We vragen personeel de handen vaak en grondig te wassen. Daarnaast ontvangen we even zo min mogelijk bezoekers. Alleen die bezoeken die voor de bedrijfsvoering essentieel zijn, gaan door.”

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken