Startpagina Covid 19

ABS: door Covid-19 cashproblemen op boerenerf

Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) ziet landbouwers op vrij korte termijn in cashproblemen komen. Hoewel de bedrijven ondanks de coronacrisis wel door kunnen draaien, zijn door de malaise economisch prijzen voor onder meer vlees, melkpoeder, aardappelen en suiker op internationale markten rap aan het dalen. ABS vraagt banken daarom soepel om te gaan met vragen tot uitstel van betalingen.

Leestijd : 2 min

ABS is ook bezorgd over het aanbod seizoenarbeiders. De fruitsector en de aspergeteelt komen nu heel snel op gang zal komen en ook het plantseizoen van zomergroenten staat voor de deur. Heel wat Oost-Europese seizoenarbeiders willen terug naar huis, maar de mogelijkheid wordt nu wel geboden om de arbeidstijd te verlengen met nog eens 65 dagen.

Met een verdere verstrenging van de Corona-maatregelen in België op komst vraagt het ABS ook om, net zoals in Frankrijk en in lijn met de eerdere communicatie vanuit de Europese Commissie, alles wat gerelateerd is aan voedselproductie als prioritair te beschouwen en vrije baan te geven. De federale regering heeft al aangegeven deze stap te zetten.

Voor ABS is het ook cruciaal dat alle werkzaamheden op landbouwbedrijven en percelen kunnen doorgaan. Veldwerkzaamheden zoals bodembewerking, bemesting, planten, poten, zaaien moeten nu zonder belemmering kunnen doorgaan. Wie bij zijn handelaar om grondstoffen langsgaat moet weliswaar de sanitaire voorschriften voor persoonlijke contacten naleven, maar verder zit je vaak helemaal alleen op je tractor, aldus ABS.

ABS wijst erop dat de landbouw het gewoon zijn om strikte bio-veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, in zowel de dierlijke als de plantaardige sectoren. Vandaag leggen we de zaadjes voor de oogst van morgen, aldus ABS. Wat vandaag niet geplant kan worden zal ook geen vruchten voortbrengen. Dat scenario moet ten allen tijde vermeden worden, anders stokt over een paar maanden stokt de agro-voedingsketen.

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken