Startpagina Economie

Franse regering steekt landbouw en voedingsindustrie hart onder de riem

De Franse ministers van economie en landbouw bedanken in een brief de voedingsketen, en moedigt ze aan vooral verder te zetten. “We rekenen op u”, schrijven landbouwminister Didier Guillaume en zijn collega van economie, Bruno Lemaire. “In ruil daarvoor staat de staat aan uw zijde om deze moeilijke periode door te komen.”

Leestijd : 1 min

De brief prijst de sector voor haar professionalisme, en wijst ook op haar verantwoordelijkheid, in deze moeilijke tijden. De crux: de toelevering aan met name supermarkten is gegarandeerd, maar alleen als de voedingsketen blijft functioneren. “U, medewerkers van coöperaties, kmo's en de voedingsindustrie, u bent een essentiële schakel in deze toevoerketen (...). We rekenen op u. Het is essentieel dat de voedselketen de inspanningen van de nationale gemeenschap blijft ondersteunen.” U kunt de brief hier downloaden.

De landbouw en voedingsketen zijn een belangrijke sector voor Frankrijk. Natuurlijk wat betreft de voedselvoorziening, maar ook sociaal en economisch. Het land telt 460.000 boerderijen. Zo’n 5% van alle mensen in het land werken ergens in de voedingsketen. In Frankrijk is zo’n 330.000 km2 - ruim de helft van het grondgebied - aangemerkt als ‘vooral plattelandsgebied’. Het land produceert ruim een vijfde van alle granen die in de EU worden geteeld, en zowat een kwart van de aardappelen en 15% van de dierlijke productie.

Jan Cees Bron

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken