Startpagina Akkerbouw

Oproep sectororganisaties: benoem ook veevoeder als ‘essentieel goed’

Veevoeder moet net als voeding worden meegenomen in de richtlijnen die de Europese Commissie voor het beheren van grenzen. Ook moet de grens van de EU die nu gesloten wordt voor mensen uit derde landen open blijven voor agrarische grondstoffen. Dat staat in een gezamenlijk bericht van de belangenorganisaties Coceral, Fediol en Fefac.

Leestijd : 1 min

Coceral vertegenwoordigt de graansector, Fediol de oliezadensector en Fefac de veevoederindustrie. De 3 organisaties stellen dat België, Italië en Spanje veevoeder al bestempeld hebben als essentieel goed. Dat betekent dus dat deze producten de grens gemakkelijk kunnen oversteken, maar dat een geharmoniseerde aanpak nodig is. Vee moet immers ook eten en gezond blijven.

Ook vinden de organisaties dat landbouwgrondstoffen in het algemeen, houdbaar of niet, vrij moet kunnen bewegen binnen de EU. Lukt dat niet, dan komt uiteindelijk de beschikbaarheid van basisvoedsel in het gedrang. Nu is dat nog niet het geval, benadrukken de organisaties.

Ook roepen de organisaties op om de externe grenzen van de EU niet af te sluiten voor agri-goederen. De EU is afhankelijk van de import van bijvoorbeeld graan en soja. Vanzelfsprekend moet bij die goederenbewegingen altijd gegarandeerd worden dat het virus niet mee komt. De EU heeft eenvoudigweg niet alle grondstoffen voor voedingsmiddelen of veevoeder zelf in huis, aldus Coceral-voorzitter Philippe Mitko.

Jan Cees Bron

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken