Startpagina Covid 19

Minister Crevits dringt aan op Europese steunregeling voor land- en tuinbouwbedrijven

Het is van cruciaal belang dat de grenzen tussen de Europese lidstaten openblijven voor landbouw- en voedingsproducten. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits vandaag beklemtoond tijdens een vergadering over de coronacrisis met haar collega’s van de Europese Unie. Ons land dringt er bij de Unie ook op aan om snel in een ​​algemene financiële vergoeding te voorzien voor land- en tuinbouwproducten die niet op tijd worden verkocht, opgehaald of verwerkt.

Leestijd : 2 min

Vanmiddag maakten de ministers van Landbouw en Visserij van alle lidstaten samen met de Europese commissie een stand van zaken op. Net als alle andere lidstaten, heeft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits samen met federaal minister van Landbouw Ducarme en Waals minister van Landbouw Borsus het belang van Europese samenwerking beklemtoond om deze crisis te overwinnen. De eerste prioriteit gaat naar de zorgverlening, maar daarnaast is het verzekeren van de voedselbevoorrading essentieel.

Deze crisis toont nogmaals het belang van een sterke agrovoedingsketen en land- en tuinbouwsector dicht bij ons. Land- en tuinbouwbedrijven zijn cruciaal voor de aanlevering van voedingsproducten, maar komen in de problemen door een tekort aan mankracht en beschermingsmiddelen, een tekort aan grondstoffen, logistieke problemen en het stopzetten van de inzameling, verwerking en verkoop.

Absolute prioriteit is het openhouden van de grenzen tussen de Europese lidstaten, vooral voor de import en export van landbouw- en voedingsproducten en voor werknemers uit andere landen, zoals seizoen- en grensarbeiders.

België heeft aangedrongen om snel in een ​​algemene financiële vergoeding te voorzien voor land- en tuinbouwproducten die niet op tijd worden verkocht, opgehaald of verwerkt ten gevolge van de crisis. In het bijzonder voor de sierteelt, aardappelen, bepaalde groenten en zuivel mag er niet getalmd worden.

Met betrekking tot de praktische uitvoering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid roept België de Europese Commissie op om tijdens de crisisperiode flexibel te zijn, ook met betrekking tot staatssteun is meer flexibiliteit nodig.

Tot slot werd ook de situatie in de visserijsector besproken. De prijzen voor onder meer tong, die vooral gevangen wordt door Vlaamse vissers, zijn zeer sterk gedaald. Minister Crevits heeft ook hier aangedrongen op een Europese steunregel voor de daling van de prijzen en gepleit om ook voor de visserijsector voldoende flexibiliteit op het vlak van staatssteun en uitvoering van lopende maatregelen aan de dag te leggen.

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “Om deze crisis te overwinnen is de samenwerking binnen de Europese Unie van vitaal belang. Land- en tuinbouwbedrijven en de visserijsector zorgen voor onze dagelijkse voeding. De sectoren kampen met problemen op het vlak van personeel en goederen. Europa moet nu haar slagkracht tonen en de nodige maatregelen nemen. Vanuit België en Vlaanderen hebben wij duidelijke vragen geformuleerd over het openhouden van de grenzen tussen de Europese lidstaten, een financiële vergoeding voor producten die niet tijdig worden verkocht, opgehaald of verwerkt en steun voor de visserij.”

Kabinet minister Crevits

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken