Fevia: eerste handgels met alcohol van voedingsbedrijven maandag geleverd

De Tiense Suikerraffinaderij schakelt over naar de productie van handgel, naast vanzelfsprekend het blijvend produceren van suiker.
De Tiense Suikerraffinaderij schakelt over naar de productie van handgel, naast vanzelfsprekend het blijvend produceren van suiker. - Foto: Belga

Minister Philippe De Backer (Open Vld) maakte zondag bekend dat ook de alcohol van erkende alcoholproducenten gebruikt kan worden om op grote schaal ontsmettende producten te maken. Fevia en lidorganisaties Belgische Brouwers, Vinum Et Spiritus en de Belgian Bioethanol Association (BBA) verwelkomen die beslissing.

"Brouwerijen, stokerijen en producenten van bio-ethanol kunnen nu ook helpen om het tekort aan handgels en andere ontsmettende producten weg te werken. We zijn zeer tevreden dat de overheid de bestaande beperkingen inzake vergunningen en fiscaliteit kon bijsturen. Uitzonderlijke omstandigheden vragen om uitzonderlijke maatregelen en dit is er één van", zegt CEO van Fevia Bart Buysse.

De bedrijven in kwestie hebben alcohol ter beschikking. Sommige gaan zelf aan de slag om handgels te maken, de meeste stellen alcohol ter beschikking aan gespecialiseerde producenten, legt woordvoerder Nicolas Courant uit. De distributie gebeurt via de normale kanalen. De handgels en andere ontsmettende producenten op basis van de alcohol van brouwerijen, stokerijen of bio-ethanolproducenten zijn bedoeld voor zorgverleners en voor bedrijven en instellingen die tot een essentiële sector behoren.

Voor een lijst van producenten kunnen zij vanaf maandag terecht op de website www.info-coronavirus.be en op de websites van de betrokken sectorfederaties. Hoeveel bedrijven juist helpen bij de productie van ontsmettende producten kan Fevia niet zeggen. "Maar heel wat bedrijven hebben aangekondigd dat ze gels gaan produceren, zoals AB Inbev, Konings en de Tiense Suikerraffinaderij, en ook veel stokerijen doen mee", zegt Courant. "Het gaat echt om een massaproductie om het tekort dat er nu is weg te werken."

Verschillende bedrijven waren al begonnen met de productie en kunnen dan ook vanaf maandag handgels beginnen leveren, nu de politiek het licht op groen heeft gezet.

Belga

Meest recent

Meest recent