Miljardensteun voor Amerikaanse boeren

De Amerikaanse landbouwminister Sonny Perdue gaat miljarden aan subsidies aan boeren verstrekken.
De Amerikaanse landbouwminister Sonny Perdue gaat miljarden aan subsidies aan boeren verstrekken.

Federaal landbouwminister Sonny Perdue krijgt alle ruimte het geld te besteden zoals hij dit nuttig acht. Aanvankelijk was de landbouw geen onderdeel van het stimuleringspakket maar dit veranderde toen Senatoren van staten waar landbouw belangrijk is voor de economie, een gezamenlijke lobby startten. Daarbij vroegen senatoren als John Hoeven van North Dakota en Pat Roberts van Kansas om een steunpakket van 50 miljard dollar.

Daarbij brachten ze diverse argumenten aan. Zo zien maïstelers prijzen kelderen. In de VS wordt meer dan een derde van de maïs vooral geteeld voor verwerking tot bio-ethanol. De olieprijs is door de (dreigende) recessie in elkaar gezakt. Een lage olieprijs maakt het bijmengen van bio-ethanol minder aantrekkelijk. In november zijn de presidentsverkiezingen, wat het politiek gevoelig maakt de ‘plattelandsstaten’ te negeren.

Een deel van het geld is ook bedoeld voor het opnieuw vullen van een fonds dat werd opgericht om boeren te compenseren voor de handelsoorlog met China. Naast de 23,5 miljard krijgt het ministerie van landbouw nog eens 25,1 miljard dollar voor het verstrekken van voedselhulp aan de armste huishoudens.

Jan Cees Bron

Meest recent

Meest recent