VN en WTO vrezen wereldwijde voedselcrisis

De coronacrisis heeft de wereldwijde toevoerketen in de problemen gebracht, aldus diverse internationale organisaties.
De coronacrisis heeft de wereldwijde toevoerketen in de problemen gebracht, aldus diverse internationale organisaties. - Foto: AFP

"De onzekerheden in verband met de beschikbaarheid van voedsel kunnen een golf van exportbeperkingen uitlokken", die op haar beurt "een tekort op de wereldmarkt" teweegbrengt, zeggen de Chinees Qu Dongyu, die de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) leidt, de Ethiopiër Tedros Adhanom Ghebreyesus, algemeen directeur van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), en de Braziliaan Roberto Azevedo, het hoofd van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), in een gezamenlijke mededeling.

Voor de 3 organisaties, die gezondheid, voedsel en wereldhandel onder hun hoede hebben, is het "belangrijk" de handel te verzekeren, "in het bijzonder om voedseltekorten te vermijden", zo staat in de tekst. De organisaties maken zich onder meer zorgen over "de vertraging van het verkeer van de arbeiders uit de landbouw- en voedselindustrie", wat heel wat landbouw in het Westen blokkeert, en over de "vertraging aan de grenzen voor containers" met goederen die daardoor bederven en verspild worden. Ze benadrukken ook de nood aan "bescherming" van de werknemers van de voedselproductie, van de arbeiders in de voedselverwerking en distributie, om "de verspreiding van het virus in de sector te verkleinen en de ketens van de voedselbevoorrading in stand te houden".

Belga

Meest recent

Meest recent