Startpagina Covid 19

Gebrekkige communicatie tussen kabinetten en Crisiscel zet Bulgaarse seizoenarbeiders onterecht op terugvlucht

De communicatie tussen verschillende kabinetten in deze coronacrisis is niet altijd even gestroomlijnd. Dat blijkt uit een verhaal van een West-Vlaamse groenteboer en wordt ons door verschillende partijen bevestigd. Bulgaarse seizoenarbeiders, die de correcte papieren op zak hadden, werden onterecht op een terugvlucht naar Sofia gezet.

Leestijd : 2 min

Vorige week donderdag landde op de luchthaven van Zaventem een vliegtuig uit Sofia met aan boord ruim 100 Bulgaren die als seizoenarbeiders op onze Vlaamse land- en tuinbouwbedrijven zouden gaan werken.

Die Bulgaren hadden alle administratieve formaliteiten vervuld en beschikten over de nodige Engelstalige standaarddocumenten van de federale administratie, de FOD WASO (Werk, Arbeid en Sociaal Overleg) om in deze coronacrisis bij ons in Vlaanderen als seizoenarbeider te mogen komen werken.

Opgewacht in aankomsthal

Een aantal Vlaamse landbouwers stond hen zelf in de aankomsthal op Zaventem op te wachten om hen daarna naar hun werkplaats te brengen. Het is bekend dat seizoenarbeiders vaak op dezelfde landbouwbedrijven het seizoen vol maken.

Er leek geen vuiltje aan de lucht. Tot de Bulgaarse seizoenarbeiders van het vliegtuig waren gestapt en door de grens- en toegangscontrole (bevoegdheid kabinet De Crem) probeerden te gaan. Daar werden ze opgehouden en de toegang tot het Belgisch grondgebied geweigerd.

Door een foute en slordige communicatie tussen de kabinetten werden de Bulgaren als ‘toeristen’ behandeld en niet als ‘seizoenarbeiders’, terwijl ze wel de nodige papieren op zak hadden.

Naar verluidt werden de Bulgaren – tegen een kostprijs van 400 euro per persoon – vervolgens op een terugvlucht naar Sofia gezet. Of die Bulgaren ooit nog terugkeren, is zeer de vraag. Die arbeiders zijn zo goed als zeker hun volledig seizoen als arbeider in de land- en tuinbouw kwijt. Ook de gedupeerde landbouwers zitten met de oogst met de handen in het haar.

Gelukkig is de bereidwilligheid bij de bevolking heel groot om de handen bij boeren uit de mouwen te gaan steken. Maar hier had juiste communicatie tussen twee bevoegde kabinetten veel onheil en onbegrip kunnen voorkomen.

Goede afstemming nodig

Een goede afstemming tussen de verschillende Belgische administraties en betere Europese afspraken om vlot van de ene naar het andere lidstaat te reizen als seizoenarbeider zijn blijkbaar meer dan nodig.

Dit vrij verkeer van personen in functie van seizoenarbeid werd vorige week nog met de nodige ruchtbaarheid aangekondigd door de Europese Commissie als één van de speerpunten van hun ondersteunend beleid tijdens de coronacrisis. In de praktijk verloopt dat blijkbaar nog niet altijd zoals het hoort.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken