Startpagina Covid 19

Europese sierteeltsector vraagt dringend steun van Europese commissie

De Europese sierteeltsector, die op het punt staat in te storten, vraagt om een communautair steunstelsel. Volgens aanvankelijke schattingen is de vraag in sommige gevallen met 80% gedaald. De Europese boeren, verenigd in Copa en Cogeca, vragen dringend actie.

Leestijd : 2 min

Sinds half maart heeft de sector (snijbloemen en sierplanten, bomen, bollen en kwekerijen) in de meeste EU-lidstaten een historische ineenstorting van vraag en consumptie gekend. “De coronaviruscrisis heeft geleid tot de sluiting van de meeste winkels en verkoopkanalen en tot ernstige verliezen voor de sierteeltsector.”

760.000 medewerkers

In dit verband hebben Copa en Cogeca de Europese Commissie een brief gestuurd met het verzoek de communautaire steunregeling in te spelen op de specifieke behoeften van de sector. “De bloemen- en siersector is van oudsher een vrijemarktsector, die altijd heel concurrerentieel is geweest en in de hele EU ongeveer 760.000 mensen in dienst heeft. De huidige crisis heeft gevolgen voor de productie en verkoop van sierbloemen, maar ook voor kwekerijen, die veel planten produceren voor de teelt van bomen, fruit, groenten en andere gewassen.”

“Deze productie is daarom essentieel voor de toevoer, voor werkgelegenheid op het platteland en voor onze voedselzekerheid. Vanuit dit oogpunt zijn horizontale tijdelijke werkloosheidsmaatregelen in deze sector niet zinvol, omdat er voortdurend werknemers in kwekerijen nodig zijn om voor planten te zorgen die anders zouden sterven.” Daarom pleiten Copa en Cogeca voor de activering van buitengewone crisisbeheersmaatregelen.

Maatregelen

Volgens Copa en Cogeca moeten deze dringende en buitengewone maatregelen op korte termijn de volgende elementen bevatten: 

- Een maatregel om verliezen te compenseren, de liquiditeit en de voortzetting van de landbouwactiviteiten te verzekeren. 

- Een maatregel om ten minste 80% van de kosten van vernietiging en productie van onverkochte artikelen te vergoeden. 

- Handhaven van de goede werking van de interne markt.

- Op middellange tot lange termijn roepen Europese boeren en hun coöperaties op tot de uitvoering van aanvullende maatregelen, met name: een specifiek promotiefonds om in de behoeften van de bloemen- en sierplantensector te voorzien, verbetering en versterking van informatie-uitwisseling met DG AGRI en publicatie van gegevens uit de bloemen- en sierplantensector (bijvoorbeeld: productie, consumptie, handel) zoals voor andere sectoren gebeurt.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken